El poder judicial xifra en 721 les reduccions de penes amb l’aplicació de la llei del "només sí és sí"

Les audiències provincials a la Comunitat Valenciana han acordat 86 reduccions de condemna i almenys huit excarceracions

Façana del Tribunal Suprem
Façana del Tribunal Suprem / Carlos Lujan (Europa Press)

Els tribunals han acordat almenys 721 reduccions de pena en aplicar la Llei Orgànica 10/2022, més coneguda com la llei del "només sí és sí", segons les dades que ha fet públiques aquest dijous el Consell General del Poder Judicial. Segons calculen, ja s’ha excarcerat almenys 74 persones, amb la matisació que encara no tots els òrgans judicials han aportat aquesta informació. La llei va entrar en vigor a primers d'octubre de l'any passat i el govern espanyol ha anunciat la intenció de modificar-la per a evitar aquestes reduccions de pena.

Les dades facilitades pel CGPJ no estan completes, segons ha admés el mateix òrgan judicial. De fet, a la província de València s'han revisat 193 condemnes d'agressors sexuals, dada que no han oferit ni Castelló ni Alacant. 

En conjunt, les tres audiències provincials han decidit 86 reduccions de condemna i almenys huit eixides de la presó, encara que en aquest últim punt no hi ha dades de la província de València. Segons les xifres del CGPJ, l'Audiència Provincial de Madrid és la que més sentències ha revisat i, en segon lloc, se situa la Comunitat Valenciana. En tercer lloc, es troben les Illes Balears.

Les dades responen a reduccions de pena, absolucions i excarceracions des de l’entrada en vigor de la llei de llibertat sexual. Les institucions aclareixen que les absolucions són conseqüència de la destipificació del delicte d’abús sexual comés mitjançant engany amb menors entre 16 i 18 anys. Recorden que no es disposa d’una dada global d’assumptes ja revisats, en tràmit o pendents de revisar pels òrgans judicials. 

Alguns d'aquests han manifestat la dificultat que la vaga que mantenen els lletrats de l'Administració de Justícia suposa per a poder oferir o actualitzar les dades.

També et pot interessar

stats