El PSOE aprova amb el suport del PP el dictamen de la reforma de la llei del "només sí és sí"

La norma, que ha comptat amb el vot en contra d'Unides Podem, ERC i Bildu, supera així l'últim pas necessari abans que es debata i vote dijous en el ple del Congrés

El president de la comissió de justícia, Felipe Sicília, observa la conversa entre les lletrades de Congrés i la diputada Laura Berja (dreta), en la reunió per a aprovar el dictamen de la reforma de la llei del 'només sí és sí'
El president de la comissió de justícia, Felipe Sicilia, observa la conversa entre les lletrades de Congrés i la diputada Laura Berja (dreta), en la reunió per a aprovar el dictamen de la reforma de la llei del 'només sí és sí' / Zipi (Efe)

La comissió de justícia del Congrés ha aprovat el dictamen de la reforma que el PSOE va presentar en solitari per a corregir els efectes indesitjats la llei del "només sí és sí", fonamentalment excarceracions i rebaixes de penes per tot l'Estat. La iniciativa legal, que la branca socialista de l'executiu estatal va impulsar en contra del criteri del seu soci, Unides Podem, ha tirat avant amb el suport del Partit Popular, el Partit Nacionalista Basc (PNB) i Junts per Catalunya. Supera així l'últim pas necessari abans que es debata i vote en el ple de la cambra baixa aquest mateix dijous. 

La proposició de llei impulsada pels socialistes —que ha comptat amb el vot en contra d'Unides Podem, ERC i EH-Bildu— advoca per crear un subtipus agreujat dins del delicte d'agressió sexual perquè les penes siguen més elevades si hi ha violència i intimidació. Un plantejament que rebutja el segon partit de la coalició governamental i també la majoria dels socis d'investidura per considerar que desplaça el consentiment del centre de la llei. A aquesta visió s'han afegit algunes modificacions proposades pel PP de "caràcter tècnic", segons el PSOE, que defensa que les esmenes afegides no modifiquen "substancialment" el text que ells presentaren ni toquen la definició de consentiment.

Ambdós partits han acordat una esmena transaccional que modifica l'exposició de motius de la norma per a corregir un error que deixava fora de responsabilitat penal les persones jurídiques que infringisquen un tracte degradant i menyscaben la integritat moral. Així mateix, han aprovat castigar la distribució de continguts que inciten a cometre agressions sexuals a menors de setze anys, entre altres qüestions, i el canvi de la paraula "circumstàncies" per "modalitats" per a referir-se als escenaris que poden donar-se en una agressió sexual.

D'altra banda, tots els partits a excepció de Vox —que no s'ha pronunciat en la votació del dictamen— han votat a favor d'una esmena transaccional d'Unides Podem, Ciutadans, JxCat i Més País que corregeix un error de la llei de protecció a la infància davant la violència respecte a la prescripció dels delictes contra la llibertat del menor.

La diputada del PSOE Laura Berja ha assenyalat que aquesta reforma era "necessària" malgrat que la llei del "només sí és sí", que és "molt bona" i suposa un canvi de paradigma "del qual el PSOE no s'ha mogut ni una coma". "El que fem amb aquesta reforma és blindar aquest canvi de paradigma", ha assegurat la socialista, que ha reclamat a Unides Podem que "lliçons sobre el 'només sí és sí', cap" perquè "el que és humiliant és no fer res" davant les revisions de penes i excarceracions. 

Des del PP també han celebrat que "l'objectiu essencial de la reforma es compleix", encara que reconeixen que "es podria haver millorat més" el text de la llei, en paraules de la diputada María Jesús Moro. Segons ha manifestat la parlamentària, amb el seu suport a la proposta socialista, els populars han actuat com "un partit d'Estat".

La diputada d'Unides Podem Martina Velarde ha demanat al PSOE que reflexione i ha mostrat disposició a arribar a un acord abans del ple del dijous per a evitar una reforma que propiciarà una "tornada a la legislació anterior". Una possibilitat que els socialistes han descartat, per a lamentar després les crítiques del seu soci de govern quan denunciava ahir que el PSOE s'havia humiliat en pactar amb el PP. "Em sembla de molt mal gust", ha puntualitzat la secretària d'Igualtat del PSOE, Andrea Fernández, en eixir de la comissió parlamentària. 

Compromís votarà que no

El diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, ha anunciat que dijous votarà "no" a la reforma. "No és manera de fer les coses", afirmat el parlamentari valencià en roda de premsa, on ha assenyalat que la coalició ja s'hi va abstindre quan va pertocar per a donar "un marge de negociació" a la proposta presentada pel PSOE per a modificar la llei del "només sí és sí". 

Considera, però, que el diàleg s'havia de donar entre els partits de la majoria progressista que han permés que hi haja un govern progressista a Espanya. I com finalment l'acord que s'ha tancat és amb el Partit Popular, "entenem que aquesta no és una manera de fer les coses" ha conclòs Baldoví. El també candidat de Compromís a la Generalitat ha assegurat que "no és el camí que el Partit Socialista hauria d'haver emprés" i, per tant, remarca que el seu vot serà en contra de la reforma.

També et pot interessar

stats