El PP i Vox no esmenen la llei de “concòrdia”, però sí parcialment la de llibertat educativa i la d’À Punt

L'oposició ha registrat esmenes de totalitat a les cinc normes, fins i tot amb textos alternatius

L'oposició registra a les Corts les esmenes a les cinc lleis del PP i Vox
Imatge d'arxiu d'un ple de les Corts / À Punt NTC

El Partit Popular i Vox en les Corts no presentaran esmenes parcials a la coneguda com la llei de concòrdia, però sí a la de llibertat educativa i la de radiotelevisió valenciana. Mentrestant, l'oposició ha registrat esmenes de totalitat a les cinc normes dels socis de govern, fins i tot amb textos alternatius. El termini de presentació d'esmenes tant totals com parcials a les proposicions de llei de PP i Vox sobre memòria democràtica, plurilingüisme, radiotelevisió valenciana, transparència i l'Agència Antifrau finalitza esta mitjanit, per la qual cosa els grups estan ultimant hui el registre de les seues al·legacions.

El següent pas serà votar en un ple de les Corts les esmenes de totalitat, després de la qual cosa es debatran en les diferents comissions les esmenes parcials. Finalment, les cinc proposicions de llei tornaran al ple de la cambra autonòmica, amb l’objectiu que queden aprovades definitivament com a lleis abans de les vacances d'estiu.

Quines esmenes han presentat els socis del Consell?

Quan falten poques hores perquè acabe el termini de registre d'esmenes, els socis del govern valencià han avançat que en principi no presentaran esmenes a la denominada llei de concòrdia, que derogarà la llei de memòria democràtica de 2017 i la substituirà per una que abasta des de la Primera República fins a l'actualitat. El síndic del PP, Miguel Barrachina, ha indicat que la proposició de llei és “impecable” i no hi ha res “que puga ser fàcilment suprimible”, encara que ha avançat que necessitarà “un perfeccionament reglamentari” posterior.

Sí que hi haurà esmenes a la llei sobre l'elecció de llengua en l'ensenyament, que deroga la llei de plurilingüisme per a tornar al model de dues línies. Les del PP buscaran “continuar aprofundint en la llibertat i en la promoció del valencià”. Pel que fa a Vox, el síndic José María Llanos ha demanat ampliar a primària que els exàmens es puguen fer en valencià o castellà, a elecció de l'alumnat; que Coneixement del Medi es puga cursar en la llengua base triada; i que en les proves d'accés a ESO, FP o batxiller es puga triar la llengua.

Tots dos partits han dit que presentaran esmenes “de caràcter molt tècnic” a la llei sobre radiotelevisió valenciana, i només Vox registrarà al·legacions a la de l'Agència Antifrau —que el PP va presentar en solitari—, perquè passe a dependre de la Sindicatura de Comptes i reduir un 30% la seua massa salarial.

L’oposició presenta cinc esmenes de totalitat

Pel que fa als partits que integren l’oposició —PSPV i Compromís— han presentat cinc esmenes de totalitat i un text alternatiu a tot el paquet legislatiu. Els socialistes han registrat  333 esmenes parcials, per a intentar “millorar” unes normes que, diuen, portaran “fins a les últimes conseqüències” en defensa dels drets i les llibertats. El síndic socialista, José Muñoz, ha indicat que fins que no siguen aprovades, les lleis no podran ser objecte de recurs per part del Govern d'Espanya ni portar-les al Parlament Europeu, però que, quan ho estiguen, se centraran a frenar-les.

A més de les esmenes de totalitat a unes lleis que en alguns casos “són autèntics despropòsits legislatius”, segons el seu síndic, Joan Baldoví, Compromís està ultimant les esmenes parcials i ha anunciat que les combatrà en el Parlament Europeu, on demanarà que hi haja una normativa de memòria democràtica per a tot Europa.

També et pot interessar

stats