Compromís anuncia una triple ofensiva a les Corts, als tribunals i al carrer per a parar les noves lleis del PP i Vox

La coalició no descarta portar a la justícia europea el "desgavell legislatiu" dels socis del Consell que considera un "atac frontal" als drets dels valencians

El síndic de Compromís, Joan Baldoví, aquest dilluns en les Corts
El síndic de Compromís, Joan Baldoví, aquest dilluns a les Corts / À Punt NTC

Compromís s'oposarà per totes les vies possibles contra les cinc noves lleis presentades pel PP i Vox, socis al Consell, i per a evitar que es facen realitat. És la resposta anunciada aquest dilluns per la coalició valencianista a la bateria d'iniciatives legals promoguda a les Corts pels partits del govern dijous passat, entre les quals destaquen normes per a reformar l'ensenyament en favor de la "llibertat educativa" sobre la llengua i els mitjans públics autonòmics encarnats per À Punt, així com una que substituirà l'actual llei de memòria democràtica per una altra "de concòrdia". "Ens tindran davant i farem tot el que estiga a l'abast perquè no vegen la llum", ha assegurat el síndic de Compromís, Joan Baldoví, en atenció als mitjans des de les dependències del grup parlamentari a les Corts.

La coalició planteja una ofensiva triple en tres vessants amb accions a les Corts, judicials i al carrer per a frenar el que consideren un "atac frontal" als drets de la ciutadania, la democràcia i les persones valencianoparlants.

L'estratègia desgranada per Baldoví contempla, primer, una resposta parlamentària des de l'hemicicle, oposant-se a la tramitació per urgència de totes aquestes lleis i formulant esmenes a la totalitat. En segon lloc, està la via judicial, que Compromís ja està estudiant perquè entén que les iniciatives redactades pels socis del govern valencià incorren en inconstitucionalitats. I ja avisen que no recorreran només a les instàncies espanyoles, sinó que estan disposats a portar-les als tribunals europeus. La tercera pota contempla una resposta ciutadana, amb mocions en tots els ajuntaments valencians, reunions amb la societat civil i les entitats que "veuran els seus drets vulnerats", i mobilitzacions en el carrer.

"Ho diem de manera clara: en Compromís ens tindran davant", ha assegurat el diputat i exalcalde de Sueca. Així mateix, ha acusat el president de la Generalitat, Carlos Mazón, d'amagar-se per a "desvincular-se i passar desapercebut" respecte del nou paquet legal promogut pels socis de govern. "Mazón és el veritable responsable d'aquest desgavell legislatiu que ens han presentat", ha afirmat.

En aquest sentit, ha carregat contra el líder de l'executiu valencià per voler "assaltar" les institucions per a assegurar-se'n el "control polític", com també impedir que "els xiquets i les xiquetes valencianes acaben l'escolarització sabent parlar les dues llengües oficials", valencià i castellà.

La resposta de Compromís a les cinc proposicions de llei registrades a les Corts per la coalició PP-Vox s'ha conegut poc després que la nova secretària general del PSPV i ministra de Ciència, Diana Morant, anunciara en Les notícies del matí que el govern espanyol estudia recórrer al Tribunal Constitucional contra les lleis de concòrdia i llibertat educativa.

També et pot interessar

stats