Les associacions memorialistes es mobilitzen contra la llei de concòrdia del PP i Vox

Qualifiquen el text que substituirà la llei de memòria democràtica del 2017 de "negacionista" amb les víctimes del franquisme

Entitats memorialistes rebutgen la nova llei de concòrdia del Consell / À Punt NTC

Les associacions memorialistes es mobilitzen contra la nova llei de concòrdia anunciada pel PP i Vox que substituirà la de memòria democràtica aprovada pel Botànic el 2017 i que, segons consideren, és una maniobra que dilueix el reconeixement de les víctimes del franquisme. 

La proposició de llei, registrada pels grups parlamentaris del PP i Vox aquest dijous a les Corts, obri el comptador de la memòria en el 1931, amb el govern de la Segona República, i parla també de terrorisme d'ETA o de jihadisme. “El que ha fet aquesta reforma és no centrar-se només en un tipus de víctimes, sinó obrir-se a qualsevol tipus de víctimes”, assegura la consellera de Justícia i Interior, Elisa Núñez (Vox).

Les víctimes del terrorisme ja tenen la seua legislació específica i les organitzacions per la memòria denuncien que barrejar formes tan diferents de violència té com a objectiu diluir els crims del franquisme. "És el mateix que ocorre amb la violència masclista quan se la vol anomenar violència domèstica, és una forma de diluir-la i de negar l'essència del problema", considera Àngel González, president de la Coordinadora Memorialista del País Valencià. "No hi pot haver una democràcia madura i plena, si no hi ha memòria democràtica i drets humans", matisa.

El text dona a entendre que la legislació actual no reconeix les víctimes del bàndol republicà i des de l'antic Botànic recorden que també s'han fet exhumacions en aquests casos. L'exconsellera de Transparència i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, considera que la nova llei és negacionista: “Volen negar la història i posar al mateix lloc víctimes i victimaris, quan això no és real”.

Àngel González, a més, posa l'accent en el fet que “aquelles víctimes van ser reparades i homenatjades durant els quaranta anys de dictadura i amb les víctimes del franquisme encara estem igual”.

Des del PP i Vox han assegurat que es continuarà amb les tasques d'exhumació ja iniciades, però a les víctimes del franquisme els preocupa que es paralitzen els processos d'identificació si no se’ls dota pressupostàriament.

La llei trenca també amb la dinàmica de retirar monuments d'exaltació al franquisme, una qüestió que entraria en conflicte amb la normativa estatal. Els col·lectius en defensa de la memòria històrica es concentraran el dijous 28 de març, precisament en el Dia de la Memòria Democràtica del País Valencià, davant del Palau de la Generalitat en protesta per aquest canvi legislatiu. 

També et pot interessar

stats