Compromís acusa PP i Vox de “declarar la guerra al valencià”, mentre que el PP es mostra obert a millorar les proposicions

Baldoví lamenta que amb les propostes de llei presentades pel PP i Vox es desmunta “tot un sistema de defensa dels valors i dels controls en la lluita contra la corrupció”

El síndic de Compromís, Joan Baldoví, durant una intervenció en les Corts
El síndic de Compromís, Joan Baldoví, durant una intervenció a les Corts / Rober Solsona (Europa Press)

L’endemà que el Consell presentara diverses proposicions de llei, incloent-hi la coneguda com la de “llibertat educativa”, relacionada amb la llengua en què es rebrà l’ensenyança, una altra que reemplaçarà la de memòria democràtica i una altra sobre el nou model de la radiotelevisió pública, les reaccions des de l’oposició no han tardat a arribar. Mentre el síndic de Compromís, Joan Baldoví, acusava el PP i Vox de “declarar-li la guerra al valencià”, des d’un dels partits de govern, el PP, el síndic Miguel Barrachina afirmava que “al PSPV i Compromís els molesta que ara trien les famílies i no ells”, en referència a la llei educativa, i ha afegit que les seues proposicions de llei són bones i que estan “oberts a millores”.

Baldoví, en declaracions als mitjans, fins i tot ha arribat a canviar el nom de les propostes de llei que van presentar PP i Vox aquest dijous a la vesprada. Es referia a elles com "la llei del control de la radiotelevisió, la de declarar-li la guerra al valencià i als valencianoparlants (la de "llibertat d'elecció"), la de l'opacitat i els conflictes d'interessos, la de la discòrdia i la d'afavorir la corrupció", en referència a les cinc proposicions presentades pels partits del Consell.

"Comença la demolició de tot un engranatge, de tot un sistema de defensa dels valors i dels controls en la lluita contra la corrupció. I hui, i ho dic amb tota la ràbia i tot el pesar del món, ha començat la guerra al valencià", ha remarcat, al mateix temps que ha considerat que totes les propostes es podrien resumir en una, "la llei Zaplana".

Torna la manipulació, el pitjor model de Canal 9, que la va portar al seu tancament Joan Baldoví - Síndic de Compromís

Sobre À Punt, ha assenyalat que "torna la manipulació, el pitjor model de Canal 9, que la va portar al seu tancament". "Volen controlar el consell d'administració, que serà clarament controlat pel PP i Vox, perquè la immensa majoria dels seus administradors els triarem les Corts, amb majoria de PP, i l'altra, la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, controlada pel PP. Per tant, poc espai per a l'oposició, perquè li donen opció a l'oposició, als treballadors o a la ciutadania".

Per a Baldoví, aquestes cinc normatives "fan una pudor a vell i a temps passats que no s'aguanta". També ha subratllat que busquen "l'exterminació del valencià" i "impedir que milers i milers de xiquets puguen tindre l'opció d'aprendre una de les dues llengües". Segons Baldoví, s'eliminen "totes les garanties per a una llengua, i per als valencianoparlants ens porten a la possibilitat que els nostres fills, els nostres nets no puguen tindre l'opció, quan acabe la seua escolarització, de dominar les dues llengües".

Al PSPV i Compromís els molesta que ara trien les famílies i no ells Miguel Barrachina - Síndic del PP

Així mateix, el síndic de Compromís ha indicat que la seua formació estudia quines mesures pot adoptar des de l'àmbit parlamentari i, fins i tot, es plantegen arribar a la justícia, encara que ho estudiaran.

La lectura era ben diferent des d’un dels partits que governa, el PP. El síndic Miguel Barrachina ha assenyalat que “al PSPV i Compromís els molesta que ara trien les famílies i no ells”. Barrachina ha assenyalat que la seua ambició és "arribar a acords amb tots els grups" pel que fa a les propostes que van presentar aquest dijous.

"És una pretensió perquè hi ha la possibilitat de millorar els textos en el període parlamentari. Les lleis són bones, però estem oberts a millores. Per això, en lloc d'insults de l'oposició, preferim propostes a les lleis presentades", ha afegit Barrachina.

"Ara comença la tramitació d'aquestes normes perquè tots els partits participen durant mesos amb la presentació d'esmenes. Demanem que PSPV i Compromís que treballen a la cambra. No poden lamentar falta d'activitat parlamentària i quan n'hi ha es queixen", ha manifestat el síndic del PP.

També et pot interessar

stats