El govern estudia recórrer al Constitucional contra les noves lleis de concòrdia i llibertat educativa del Consell

La secretària general del PSPV i ministra de Ciència, Diana Morant, acusa el govern valencià del PP i Vox d'atacar la memòria democràtica i defensar el franquisme

La nova líder del PSPV i ministra de Ciència, Diana Morant / À Punt NTC

El govern estudia recórrer al Tribunal Constitucional contra les lleis de concòrdia i llibertat educativa del Consell del PP i Vox, dues de les cinc del nou paquet legislatiu que el govern valencià va anunciar la setmana passada. Ho ha anunciat en Les notícies del matí la nova secretària general del PSPV i ministra de Ciència, Diana Morant. "Pensem que això confronta amb lleis ja establides en el marc de l'Estat i la Constitució. Ho estudiarem i ho combatrem", ha assegurat en l'entrevista en la ràdio d'À Punt.

Morant ha denunciat en els micròfons d'À Punt l'exercici de "manipulació" que atribueix ja des de la nomenclatura a la nova llei de concòrdia, amb què el Consell vol substituir la norma vigent de memòria democràtica i reconéixer "tots els actes violents des del 1931". "Concòrdia no pot ser defensar el franquisme enfront de la democràcia, que és el que volen fer ací el PP i Vox. No s'havia travessat mai en aquest país la línia d'atacar la llei de memòria democràtica defensant, fins i tot, el franquisme", ha subratllat la nova secretària general del PSPV.

Per a la líder dels socialistes valencians, el paquet legislatiu del govern valencià evidencia la dificultat d'arribar a pactes amb el govern valencià, tot i la mà estesa anunciada per Mazón en un tuit, posterior a l'elecció de Morant, que la secretària general considera un acte "d'hipocresia". "De la mà de Vox, el PP ens posa damunt de la taula retrocedir. No crec que puguem arribar a molts acords sobre l'agenda valenciana si la seua és l'agenda ultra de Vox", ha explicat. Alguns pensem que Vox sempre ha estat dins del PP, però ara més que mai. És el corrent ultra i ha convertit el PP en un partit ultra. Eixa és la desgràcia dels valencians i a Espanya, perquè Feijóo fa una oposició ultra".

No s'havia creuat mai en aquest país la línia d'atacar la llei de memòria democràtica defensant el franquisme

"No compartisc la hipocresia de la segona part del tuit de Mazón. Diu que m'allarga la mà, però ens la retiren cada dia a Madrid. Diu que m'allarga la mà per a les coses que interessen als valencians, i jo crec que els interessa encendre À Punt i escotar programació en valencià i ell combat precisament això. De moment és difícil que puguem construir junts", ha insistit. La nova líder dels socialistes valencians ha defés el paper d'ariet al Consell que pot exercir com a ministra des del govern espanyol, que ha destacat com "l'estructura que ara mateix millor pot defendre els interessos de la Comunitat Valenciana davant d'un govern del PP i Vox que els atropella".

Considera que el nou paquet legislatiu retrata ideològicament el Consell i reforça els socialistes valencians com a alternativa de govern. "La presentació de les cinc lleis va coincidir amb el dia que s'asseien dos expresidents del PP, Zaplana i Olivas, al banc dels acusats [pel cas Erial]. Ahí mateix ja som l'alternativa. Reivindicarem Joan Lerma i Ximo Puig. Ells no poden reivindicar els seus perquè tots estan tancats per la corrupció", ha destacat. "Defensarem l'ús valencià a les aules, a la tele publica valenciana, on reclamarem l'autonomia informativa i la llibertat d'expressió i no que tornen a assaltar-la com sembla que volen. I el mateix amb la transparència... El mateix dia que tenen dos expresidents asseguts al banc dels acusats anuncien que relaxaran les mesures de transparència a la ciutadania?", s'ha preguntat Morant en relació amb la modificació d'aquesta norma. Canvis contra els quals ha anticipat una "oposició contundent i combativa".

Vox era el corrent ultra del PP i ara l'ha convertit en un partit ultra. Eixa és la desgràcia dels valencians

Morant ha celebrat la concòrdia entre les famílies dels socialistes valencians que ha presidit la seua confirmació el cap de setmana com a nova líder del PSPV. "La unitat és real, el pacte és real [...] Hem arribat a tots els acords perquè el congrés isquera bé i tenim un partit unit, cohesionat i preparats per a ser l'alternativa", ha destacat. Creu que ara el partit ja està preparat per a "traure la gent progressista de la depressió" i "plantar cara, presentar-nos com a alternativa" al govern "més reaccionari que ha tingut mai la Comunitat Valenciana amb el PP i Vox".

"Aquest no és un projecte orgànic que mira cap a dins, sinó que mira la societat [...]. El PSPV som partit de govern, volem arribar per a transformar la societat i millorar la vida de les persones, volem conformar un projecte que entusiasme i sume a la societat per a arribar al Consell [...] i quan el PSPV es mobilitza és imparable", ha aventurat. No obstant això, Morant assumeix de partida que la conquesta del Palau de la Generalitat s'haurà de fer amb el suport d'altres formacions progressistes. "No aspirem a una majoria absoluta. Jo no l'he coneguda, ni al Consell ni com a alcaldessa [de Gandia] i crec que no és necessària. És possible governar amb altres forces per a conformar governs progressistes", ha destacat.

Tenim un partit unit, cohesionat i preparat per a ser l'alternativa de govern. Aquest no és projecte orgànic que mira cap a dins, volem transformar la societat

En el camí, considera que la decisió de compaginar la secretaria general del PSPV amb el càrrec de ministra suma molt més que resta, per la capacitat per a traslladar al Consell de Ministres assumptes de l'agenda valenciana i donada la situació actual, "amb un president de la Generalitat que cada dia fa oposició al govern espanyol. [Els candidats alternatius a les primàries, Carlos Fernández Bielsa i Alejandro Soler] estàvem d'acord en el projecte i que tal vegada la persona que millor podria defensar-lo era jo, perquè estic de ministra. No ho veien com un problema, sinó com un avantatge", ha recordat.

Entre els assumptes en els quals anticipa que pot fer valdre capacitat d'influència com a ministra, ha destacat la reforma del model de finançament autonòmic per un altre més just per a la Comunitat Valenciana. "Sánchez n'és conscient", ha dit Morant, que ha atribuït l'estancament a la discrepància interna entre les autonomies populars. "No és el govern espanyol qui ha de resoldre el problema del finançament, sinó el Congrés. El PP no té una proposta [única], el PSOE sí i defensarem un millor finançament a la Comunitat Valenciana", ha assegurat.

També et pot interessar

stats