Els partits poden presentar esmenes a les Corts a les cinc lleis del PP i Vox fins al 20 de maig

Els socis del Consell esperen aprovar el paquet normatiu abans de l'estiu per mitjà de la tramitació d'urgència, amb les normes sobre concòrdia i llibertat educativa en el centre de la disputa

D'esquerra a dreta, els diputats del PP Víctor Soler i Alfredo Castelló i la presidenta de les Corts, Llanos Massó (Vox)
D'esquerra a dreta, els diputats del PP Víctor Soler i Alfredo Castelló i la presidenta de les Corts, Llanos Massó (Vox) / José Cuéllar (Cots)

Els quatre grups parlamentaris representats a les Corts poden registrar des de dijous esmenes a les cinc proposicions de llei impulsades pel PP i Vox. El conjunt normatiu es va presentar al març i representa, en la pràctica, la inauguració de la legislatura política per part dels socis que integren el Consell encapçalat per Carlos Mazón.

Dins del paquet està l'anomenada llei de concòrdia, una de les que ha general més polèmica i divisió en la societat. Una delegació de l'ONU ja l'ha qüestionada en un informe i l'executiu estatal ha amenaçat de portar-la al Tribunal Constitucional si s'acaba aprovant en els termes originals. També hi ha normes per a regular l'elecció de llengua en l'ensenyament, l'estructura de la radiotelevisió valenciana, l'Agència Antifrau i la transparència i incompatibilitats. Una vegada acabat el procés de participació pública, l'obertura del termini per a presentar esmenes, que acaba el dilluns 20 de maig, era el pas següent.

Divendres passat i dilluns han comparegut en les comissions parlamentàries corresponents de les Corts dotze experts per cadascun dels textos legals, proposats per tots els grups —govern i oposició—, per a exposar l'opinió sobre el contingut. Segons la resolució signada per la presidenta de la cambra, Llanos Massó, els diputats disposen ara de huit dies hàbils —la meitat del termini habitual perquè estes lleis segueixen una tramitació urgent— començant a comptar des d'este dijous per a presentar esmenes.

Una vegada acabat el termini, el pas següent és debatre en el ple les esmenes de totalitat que presenten els partits de l'oposició, el PSPV i Compromís, per a intentar tombar els projectes. Com que no tenen majoria parlamentària no prosperarà, i es procedirà a debatre en comissió les esmenes parcials, que poden suscitar canvis menors en l'articulat de les lleis. Després, la bateria normativa tornarà a un nou ple que els haurà de donar llum verda definitivament.

La intenció del PP i Vox és que els cinc textos queden aprovats en l'actual període de sessions, que finalitza abans de l'estiu. El calendari de plens ordinari aprovat fixa l'últim per al 10 i l'11 de juliol, encara que habitualment se'n sol celebrar un més, l'anomenat "ple de granera", per a acabar de tramitar assumptes pendents.

Les futures lleis de concòrdia i de llibertat educativa són les que, amb diferència, més han crispat el debat i han generat opinions polaritzades entre els dos blocs ideològics.

La primera, que derogarà la llei de memòria democràtica impulsada el 2017 pel Botànic, amplia el ventall temporal per a abastar la cobertura des del 1931 fins a l'actualitat. Els socis proponents defensen que volen equiparar totes les víctimes de la "violència política" per igual i han inclòs també els fets ocorreguts en la Segona República, el terrorisme d'ETA i l'islàmic. Una decisió que per a l'oposició suposa "blanquejar el franquisme" i "invisibilitzar" les víctimes de la dictadura de Franco.

L'altra norma derogarà la de plurilingüisme del 2018 per a tornar al model de les dues línies en l'ensenyament —valencià i en castellà—, cosa que per al PSPV i Compromís "liquida" el valencià a les aules. En l'extrem contrari, el bipartit PP-Vox considera que així s'acaba amb "la imposició d'un model únic" instaurat per l'executiu anterior.

"Fatxes" si no pensen com el govern de Sánchez

El president de la Generalitat, Carlos Mazón (PP), ha acusat este dimecres l'executiu central de dedicar-se a buscar excuses per a dir "fatxes" als qui no pensen "com el govern". "Ja està bé que el govern espanyol continue buscant la següent excusa" o "pseudorelat per a anomenar-nos fatxes a tots els que no pensem com el govern" ha dit el líder dels populars valencians des d'Elx. És la resposta que ha donat quan li han preguntat per la visita del president espanyol, Pedro Sánchez, a la Casa Mediterrani d'Alacant per a participar este dimecres de vesprada en el dia que ret homenatge a les víctimes de l'exili i també per la carta sobre la llei de concòrdia que el ministre de Política Territorial i Memòria Democràtica, Ángel Víctor Torres, a enviat a Llanos Massó, de Vox, com a presidenta de les Corts.

També et pot interessar

stats