El PP porta al Congrés la reforma del CGPJ que exigeix com a condició per a pactar la seua renovació

La condició és canviar el sistema d'elecció en aquest òrgan perquè els dotze vocals de procedència judicial els trien directament els jutges

Pablo Casado es dirigeix a Pedro Sáchez durant la sessió de control al govern celebrada el 15 de setembre en el Congrés
Pablo Casado es dirigeix a Pedro Sáchez durant la sessió de control celebrada el 15 de setembre en el Congrés / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

El PP sotmet aquest dimarts a debat del ple del Congrés una proposició de llei per a "reforçar la independència judicial" que inclou la condició que ha posat al govern per a renovar el Consell General del Poder Judicial, caducat des de fa quasi tres anys. La condició és canviar el sistema d'elecció en aquest òrgan perquè els vocals de procedència judicial els trien directament els jutges.

El líder del PP, Pablo Casado, presentava fa poc menys d'un any aquesta iniciativa, justament després que el PSOE i Unides Podem registraren al Congrés la seua proposta per a rebaixar la majoria de tres cinquens a majoria qualificada amb la finalitat de poder renovar el CGPJ sense el concurs del PP.

Ara els populars han decidit portar aquesta proposta al ple com a manera de pressionar el govern de Pedro Sánchez, ja que Casado va començar el curs polític advertint que només actualitzaria el CGPJ si abans arrancava a l'executiu el compromís de reformar la legislació perquè els jutges trien els jutges.

No s'aplicaria a l'actual procés de renovació

Casado assumeix que aquesta reforma legal no podria aplicar-se per a l'actual procés de renovació del Consell, que es va iniciar fa dos anys, i accediria a negociar els nous vocals amb el sistema vigent.

Des del govern consideren que aquesta condició que Casado ha posat damunt de la taula no és més que "una nova excusa" per a no complir amb les seues obligacions institucionals, per la qual cosa tot apunta al fet que aquesta proposta legislativa no tirarà avant.

Sistema per a garantir la separació de poders

En concret, amb aquesta proposició de llei, els populars busquen tornar al sistema d'elecció que van promoure els constituents per a garantir la separació de poders. El partit ja va incloure aquesta iniciativa en el seu programa electoral de les generals.

En la seua reforma, el PP planteja que els dotze vocals de procedència judicial siguen triats entre els jutges i magistrats que es troben en actiu i que es descarten perfils polítics en els huit juristes que proposen els grups parlamentaris.

Així mateix, proposa ampliar el sistema de majories reforçades de tres cinquens a totes les decisions del Consell, que aquest redacte informes per a qualsevol iniciativa que afecte el funcionament de la justícia i que les assemblees legislatives autonòmiques no puguen designar vocals dels tribunals superiors de justícia.

Recusar a Dolores Delgado

En la seua proposta, el Partit Popular també aposta per la "despolitització" de la Fiscalia amb una sèrie de mesures que obririen la porta a la recusació de l'actual fiscal general de l'Estat, Dolores Delgado. L'any passat, el PP va presentar un recurs davant del Tribunal Suprem contra la decisió de Pedro Sánchez de situar l'exministra de Justícia en el ministeri públic al·legant que no compleix el requisit d'"idoneïtat" i per la seua "falta total d'objectivitat i d'imparcialitat".

Així, els populars plantegen que el fiscal general de l'Estat puga ser recusat i que per a accedir a aquest càrrec es requerisca ser jurista de "reconegut prestigi" amb almenys quinze anys d'exercici i no haver exercit un càrrec representatiu o de confiança política "en els deu anys anteriors".

També et pot interessar

stats