El Senat debat la reforma del CGPJ que planteja el PP

Els populars volen que 12 dels 20 vocals siguen designats directament per la magistratura.

Europa Press
Europa Press

La Comissió de Justícia del Senat, presidida pel valencià Manuel Altava, debat aquest dimarts el projecte de llei de reforma del Poder Judicial sobre permisos i vacances dels jutges. El PP ha aprofitat per a introduir per sorpresa una proposta amb l'objectiu de canviar el sistema d'elecció del Consell General del Poder Judicial després del trencament de negociacions amb el PSOE per a renovar-ne els membres. 

Dins de les esmenes registrades per a presentar modificacions i vetos al projecte de llei, el PP i Ciutadans es van centrar en l'elecció del CGPJ. El Partit Popular planteja que 12 dels 20 vocals siguen triats directament per la magistratura mitjançant el seu vot "personal, igual, directe i secret”, mentre que els 8 restants continuarien sent juristes reconeguts i proposats pels grups parlamentaris.

Segons els populars, d'aquesta forma s'acabaria amb el model actual que permet que les associacions i la carrera professional avalen i proposen candidats, que després han de triar el Congrés i el Senat. 

Altava forma part de la candidatura de juristes acordada en la cambra alta per PP i PSOE, de la qual els populars va retirar la seua signatura. De moment, la llista no ha sigut descartada perquè manté la signatura del PSOE, encara que no tirarà endavant si no obté el suport el grup popular. 

Amb la majoria absoluta de què gaudeix a la cambra alta, el PP s'assegura que l'esmena serà aprovada, però posteriorment la reforma haurà de tornar al Congrés dels Diputats per a ser votada. Perquè puga tirar endavant en la cambra baixa necessitarà almenys una majoria simple. 

També et pot interessar

stats