El Consell d'Europa adverteix a Espanya contra la proposta de reforma del CGPJ

El TSJCV rebutja la proposta per "allunyar-se de la doctrina constitucional".

El Consell General del Poder Judicial en una imatge d'arxiu
El Consell General del Poder Judicial en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El president del Grup d'Estats contra la Corrupció del Consell d'Europa (Greco) Marin Mrcela, ha advertit a Espanya que la proposta del govern de coalició per a reformar el sistema d'elecció del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) "pot violar els estàndards anticorrupció" fixats per aqueix organisme.

En una carta enviada a la cap de la delegació espanyola, Ana Andrés, Mrcela ha recordat que els estàndards fixats pel Consell d'Europa marquen que almenys la meitat dels membres dels consells judicials han de ser jutges triats pels mateixos jutges i que repetidament s'ha subratllat que "les autoritats polítiques no han de participar en cap etapa del procés de selecció del torn judicial".

Segons la regulació actual, dotze dels vint membres del CGPJ són jutges triats per tres cinquens del Parlament, a partir d'una llista de magistrats avalats per associacions professionals o col·legues. La proposta del PSOE i de Podem implica que en una segona votació podrien ser triats només amb majoria absoluta.

El president de Greco aprofita el seu escrit per a recordar a Justícia que no ha atés la recomanació que el Consell d'Europa va traslladar ja fa set anys a Espanya: avaluar el marc legislatiu del CGPJ i la seua repercussió en la imatge d'independència d'aqueix organisme per a esmenar possibles deficiències.

El TSJCV rebutja la reforma

Per la seua banda, la sala de govern del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha expressat aquest dimecres el seu rebuig a la reforma del sistema d'elecció dels membres del CGPJ, alineant-se amb la posició d'altres tribunals autonòmics, com l'andalús, el madrileny, el castellanolleonés i l’extremeny.

Els membres de la sala insisteixen que la reforma plantejada pel PSOE i Podem "s'allunya de manera radical de la doctrina constitucional, infringeix els pressupostos que legitimen l'elecció parlamentària d'aquests vocals, compromet la independència del Consell General del Poder Judicial i lesiona de manera inadmissible la imatge d'independència del Poder Judicial".

Per això, la sala "mostra el seu rebuig a la proposta de reforma plantejada quant a la manera d'elecció de vocals, al mateix temps que insta els responsables polítics a aconseguir els oportuns acords, apartant-se de solucions que minven encara més la independència del CGPJ".

També et pot interessar

stats