El portaveu de Vox tapa amb una bandera d'Espanya l'accent obert de València d'una sala municipal

Juanma Badenas, que justifica l'acció en la proposta de canvi de topònim aprovada en el ple per PP i Vox, aposta per la denominació en "espanyol i sense accent i valencià autèntic"

El regidor de Vox, Juanma Badenas, tapa amb una bandera d'Espanya la tilde de València
El regidor de Vox, Juanma Badenas, tapa amb una bandera d'Espanya la titlla de València / À Punt NTC

El portaveu de Vox a l'Ajuntament de València, Juanma Badenas, ha tapat amb un adhesiu amb els colors de la bandera d'Espanya l'accent en la è del topònim de la ciutat que figura en la cartelleria de la sala de premsa. En començar la convocatòria amb els mitjans, ha anticipat que faria “una cosa que ja s'havia d'haver fet”, s'ha alçat de la cadira i ha estampat l'adhesiu sobre la marca de l'accent, mentre explicava el perquè de l'acció. Badenas l'ha justificada en l'aprovació recent en el ple municipal de la proposta de Vox per a recuperar la doble denominació, Valéncia/Valencia, "en espanyol, la llengua oficial de l'estat, i en valencià autèntic".

El valencià a què remet el regidor és el de les Normes del Puig, no oficials, on l'accent figura tancat, al contrari que en la nomenclatura aprovada el 2016 pel govern de Joan Ribó (Compromís) perquè la ciutat es denominara exclusivament amb el nom en valencià. La fórmula única “València” va rebre l'empara l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, que l'Estat d'Autonomia acredita com la institució encarregada de fixar la normativa. L'informe jurídic dels lletrats municipals va obligar a corregir la referència a les Normes del Puig que hi havia en la proposta inicial de Vox, precisament pel caràcter no oficial d'aquestes.

Badenas aposta per la denominació “en espanyol, sense accent”

L'adhesiu de Badenas ha llevat també l'accent tancat que ara defén per a la referència en valencià a la ciutat. El regidor de Vox ha admés que la denominació preferible hauria de ser “sense cap accent, que és la manera en què la major part dels ciutadans escrivim el nom de la nostra ciutat”.

Badenas considera que no cal demanar cap informe “lingüístic ni jurídic” per a fer el pas d'emprar, des d'ara mateix, la nomenclatura en castellà i ha “urgit” l'alcaldessa de València María José Catalá i la junta de govern local perquè donen les ordes perquè tots els comunicats oficials gasten ja la referència estrictament “en espanyol, que no porta cap accent”.

La proposta municipal, que va rebre els vots a favor de PP i Vox i en contra els de PSPV i Compromís, necessita encara el pronunciament “vinculant” de l'AVL per a fer-se oficial. El nou Consell i la presidenta de les Corts han qüestionat el paper de l'Acadèmia com a institució per a fixar l'estàndard del valencià, alhora que han reactivat les subvencions per a Lo Rat Penat i la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana, que defenen una normativa diferent de l'oficial.

També et pot interessar

stats