Catalá reafirma la defensa del canvi de topònim de València: "És impol·lut des del punt de vista legal"

Vox alerta d’incompatibilitats a l’AVL si rebutgen el canvi de nom de la capital

Imatge del Ple municipal d'aquest dimarts, 26 de setembre de 2023
Imatge del ple municipal d'aquest dimarts, 26 de setembre de 2023 / Ajuntament de València

L'alcaldessa de València, María José Catalá (PP), ha defensat l'acord adoptat aquest dimarts en el ple municipal per a iniciar el canvi de nom de la ciutat amb una autoesmena de Vox i ha assegurat que és un tràmit “impol·lut des del punt de vista legal”. 

Així mateix, la primera edil ha assenyalat que el consistori demanarà informes a entitats com la Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) “perquè aporten part del seu coneixement” sobre el topònim proposat, Valéncia/Valencia.

Catalá s'ha pronunciat d'aquesta manera després de la junta local de seguretat celebrada a l'Ajuntament amb motiu de la festivitat del 9 d'Octubre. “Estem treballant en l’expedient”, ha afirmat la primera edil, que ha apuntat que el que “es va aprovar ahir per part del ple de l'Ajuntament de València ja té el vistiplau de tots els serveis jurídics municipals”.

Segons ha apuntat l’alcaldessa, l'expedient compta amb un informe de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) des de l'any 2016 i aquesta burocràcia culminarà en una tramitació “que es fa en la Generalitat Valenciana i la institució acadèmica oportuna”. El tràmit requerirà altres informes per part de diferents lingüistes acreditats en la matèria, als quals Catalá ha assegurat que s’atendrà. 

Vox alerta l'AVL d’incompatibilitats en cas que rebutgen el canvi de topònim 

El portaveu de Vox a l'Ajuntament de València, Juanma Badenas, ha defensat aquest dimecres que la llei de creació de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua és “antiestatutària” i “hi haurà qüestió d'incompatibilitat” davant qualsevol acord que prenga l’entitat de rebutjar el canvi en el topònim de la ciutat. “Si això ocorre, jo mateix seré qui presentarà el recurs d'inconstitucionalitat davant un tribunal perquè aquest ho faça davant el Tribunal Constitucional i es manifeste, perquè vulnera clarament l'Estatut d'Autonomia”, ha sostingut durant una roda de premsa.

Badenas ha afirmat que l'Estatut d'Autonomia diu que la llengua cooficial a la Comunitat Valenciana “és el valencià, no el català”. “Les normes anteriors a una norma que té rang constitucional i estatutari s'han de reinterpretar per a no ser inconstitucionals. La llei de l'AVL només pot ser constitucional si es reinterpreta d'acord amb l'Estatut d'Autonomia de 2006. Mentre continuen aplicant les Normes de Castelló, serà contrari a l'Estatut d'Autonomia”, ha assegurat.

Possibles negociacions amb el PP per a entrar en el govern municipal

Badenas ha defensat que en el ple del dimarts va quedar clar que “Vox és determinant per a la governabilitat de València i l'adopció d'acords de gran importància”. Sobre unes possibles negociacions amb el PP per a entrar en el govern municipal de València i si esperen que la negociació sobre els pressupostos els òbriga la porta, ha assegurat que el PP no els ha fet cap proposta i que el seu objectiu si entren en el govern és tindre “competències serioses i rigoroses”.

Respecte a la seua renúncia a la dedicació exclusiva, anunciada aquest dimarts, el portaveu de Vox ha incidit en el fet que ho ha fet després que el PSPV anunciara una denúncia davant Antifrau perquè “estava fart” de ser insultat. Ha insistit que té la vida resolta i no necessita un sou públic, per la qual cosa es “pot permetre el gest”. 

També et pot interessar

stats