Barrera recuperarà les subvencions a Lo Rat Penat i la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, que qüestionen la normativa de l'AVL

El vicepresident del Consell promet acabar amb les subvencions al "pancatalanisme" i posar fi al "sectarisme", la "marginació" i la "persecució política" del Botànic

El vicepresident i conseller de Cultura, Vicente Barrera, durant la seua compareixença a Les Corts / À Punt NTC

En plena tempesta política per l'ús de les llengües oficials al Congrés i amb la ressaca de les tensions amb l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, el Consell ha confirmat que recuperarà les subvencions a Lo Rat Penat i la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, defensora d'una normativa lingüística diferent de l'oficial de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), la institució científica que estableix la normativa, segons l'Estatut d'Autonomia. Ho ha anunciat el vicepresident i conseller de Cultura Vicente Barrera (Vox) en la primera intervenció a les Corts, en què ha defés combatre el "sectarisme", la "marginació" i la "persecució política" del Botànic i promoure "una cultura sense bons i roïns". En la mateixa compareixença, ha confirmat la fi de les ajudes a les societats o institucions que "pretenen conspirar contra la cultura comuna, espanyola, o la singularitat valenciana" des del "pancatalanisme supremacista".

En opinió de Barrera, neguen "la mateixa identitat valenciana i, fins i tot, ens intenten convéncer que en aquesta comunitat es parla català, idioma que respectem, però no és el nostre". I ha avalat decisions, com la suspensió de la subscripció a la revista infantil Camacuc per l'Ajuntament de Borriana, dins l'objectiu d'exercir de "dic de contenció del pancatalanisme cultural expansionista, vinga a la vista de tots, disfressat de publicació infantil o de caputxeta vermella". El vicepresident ha arribat a les Corts acompanyat del secretari general de la formació, Ignacio Garriga qui a les portes de l'hemicicle ha vinculat l'entrada de l'extrema dreta en el Consell amb la fi de la "imposició i la discriminació lingüística" a la Comunitat Valenciana.

Croada contra el "pancatalanisme"

"Aquesta conselleria deixarà de promoure les subvencions que s'ha concedit al pancatalanisme; que no comten amb nosaltres per a aquest suïcidi cultural", ha insistit el conseller de Cultura en el Parlament, on ha anunciat un canvi en la baremació dels criteris d'assignació de les subvencions, començant per les arts escèniques, després d'acusar el Botànic d'aplicar criteris ideològics i lingüístics i fins i tot de fer "enginyeria social" amb la política cultural. "Els que vivien de les subvencions s'hauran de posar a treballar, aquest és el problema que ara tenen", ha puntualitzat en el torn de rèplica el diputat de Vox José María Llanos.

Abans, Barrera havia defés l'ús racional dels fons públics i un pes més gran de la iniciativa privada en el sector cultura i esportiu, ha assegurat suport a "totes" les festes, amb menció específica a les taurines, per a garantir que arriben a les futures generacions. Reivindicarem "sense rubor ni contaminacions ideològiques, el suport la singular riquesa de la nostra cultura, amb totes les tradicions i festejos amb arrelament", ha manifestat.

En el torn de rèplica, Barrera, exmatador de bous s'ha reivindicat com un artista, víctima d'una persecució cultural, de què ha posat com a exemple el presumpte veto d'una de les Juntes de Districte de València a una exposició fotogràfica taurina que impulsava. "Són els reis de la persecució ideològica. Vinc de ser perseguit per a retornar la llibertat a la gent des de la meua àrea", ha dit.

Barrera a Baldoví: "Acabarà rient menys a mesura que avance la legislatura"

Les acusacions a l'anterior govern valencià han provocat queixes des dels escons de l'oposició, però també el somriure d'alguns diputats, entre ells del síndic de Compromís Joan Baldoví. Barrera li ha respost amb un altre somriure i una profecia: "tal volta acabarà rient menys a mesura que avance la legislatura".

En l'apartat de propostes, Barrera s'ha compromés a recuperar les senyes d'identitat valencianes i fomentar des del departament Cultura les manifestacions religioses, taurines i artístiques arrelades a la Comunitat Valenciana.

Així mateix, ha promés el suport del departament a les societats musicals, en el camí com a reconeixement com a patrimoni immaterial de la UNESCO, la reivindicació de figures com Eusebi Sempere (Onil) i Maria Beneyto (Alcoi), o la creació de la ruta Jaume I en col·laboració amb la conselleria de Turisme. També ha anunciat un seguit d'obres de millora per a la conservació del patrimoni cultural (entre les quals ha mencionat el Teatre Romà de Sagunt o el monestir de Sant Joan del Penyagolosa), el suport a reivindicacions com el trasllat de la Dama d'Elx o la petició al govern espanyol perquè reduïsca al 10% l'IVA dels serveis esportius.

Chulvi (PSPV): "Serà recordat com un inquisidor del segle XXI"

Des de l'oposició, José Chulvi (PSPV) ha criticat la falta de "substància i fonaments" del conseller i li ha retret que haja dedicat més temps a fer oposició a l'oposició que propostes. Chulvi l'ha felicitat per a haver persuadit el PP de comprar el seu marc ideològic i ha aventurat que serà recordat pel retorn de la censura, "un inquisidor del segle XXI que va consentir episodis de censura, com el canvi de nom a l'auditori Vicent Torrent, el menyspreu a la llengua dels valencians i la cancel·lació d'espectacles, que són una manera de silenciar al que pensa diferent". Contra l'advertència de retallades en les subvencions, el socialista ha reivindicat el paper de la Generalitat com a impulsora del sector cultural i treballar perquè no hi haja passos enrere.  Així mateix, ha reivindicat l'apel·latiu al País Valencià que incorporen les sigles del PSPV, contra l'observació de Barrera, que ha qüestionat que el mantinga un partit constitucionalista. "No els sembla lleig?", ha dit el conseller, en un dels moments de la jornada.

Ruiz (Compromís): "El món de la cultura no es doblegarà perquè és indomable"

La síndica de Compromís Verònica Ruiz ha criticat la unilateralitat de les propostes de Barrera, a qui ha acusat de no tindre programa i de no haver-se reunit amb ningú de sector en els dos mesos que està en el càrrec. L'ha acusat de caure en la conspiranoia, amb la seua referència al pancatalanisme, així com de representar el govern més reaccionari i retrògrad de la història de la Comunitat Valenciana i l'ha demanat respecte a l'AVL, les normes de 1932 sobre el valencià i a l'Estatut d'Autonomia. I recordant uns tuits en què Barrera mostrava condescendència amb el franquisme, la diputada ha recordat que la dictadura va arrasar amb la pluralitat, per a advertir al conseller que el vigilaran "mirant-lo als ulls" i que el món de la cultura "no es doblegarà perquè és indomable".

Bartual (PP): "Canviarem la llei perquè les institucions defensen els nostres símbols"

En defensa del conseller han eixit el diputat José María Llanos (Vox) i la responsable de cultura del PP, Paqui Bartual. La popular ha reivindicat el pes a la cultura i l'esport que s'ha donat en l'executiu de Mazón, vinculant les àrees a la vicepresidència primera i ha acusat el Botànic de dividir i confrontar amb polítiques extremistes, que ha contraposat amb la voluntat del nou Consell. "Venim a defensar lo (sic) nostre, que no és el català, sinó el valencià, que és la Comunitat Valenciana i no el País Valencià, les nostres senyes d'identitat", ha explicat. I ha subratllat com a part d'aquestes polítiques des de la gastronomia als festejos taurins. Bartual ha promés canvis normatius per a assegurar-les: "donarem suport a iniciatives i lleis perquè les institucions estiguen obligades a defensar la nostra autonomia, símbols i senyes d'identitat", ha dit.

Llanos (Vox): "Van d'herois quan van soltant violadors pels carrers"

L'obsessió que l'oposició atribueix al Consell amb els països catalans li l'atribueix Vox a PSPV i Compromís amb les suposades simpaties de l'extrema dreta amb el franquisme. "Sempre estan parlant de Franco, no se'l lleven del cap. Van d'herois quan van soltant violadors pels carrers", ha manifestat José María Llanos. El diputat de Vox ha acusat l'oposició de "deslleialtat" per les crítiques a Barrera i ha atribuït trets ideològics a tota la política cultural del Botànic, als grups del qual ha acusat de ressuscitar "el marxisme cultural i el comunisme sanguinari" i d'haver marginat en la seua etapa tot el que sonava a unitat amb una política de la cancel·lació.

També et pot interessar

stats