L’AVL trasllada a Mazón que continuarà treballant amb criteris "científics i rigorosos"

El president de la Generalitat ha proposat a Verònica Cantó recuperar l'esperit fundacional de l'acadèmia

Mazón i Cantó, aquest dilluns / @generalitat
18 de setembre 2023 - 21:00 Actualitzat: 19 de setembre 2023 - 08:30

Vora dues hores ha durat la primera reunió oficial entre el president de la Generalitat, Carlos Mazón, i la presidenta de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Verònica Cantó. En eixir de la reunió, Cantó ha atés els mitjans informatius i ha dit que la trobada ha sigut “molt cordial” i l'ha volgut emmarcar dins de la normalitat institucional. “Normalitat institucional absoluta”, ha emfatitzat la presidenta de l’AVL. Cantó ha ampliat que la conversa “ha sigut llarga” i que han parlat de moltes coses, tot i que ha preferit que siga Mazón el que diga què ha demanat. “Des de l’acadèmia sempre defensem la independència en els criteris. El que sí que s’ha acordat és que hi haurà col·laboració institucional, com no pot ser d’una altra manera, en allò que requerisca la Generalitat en conjunt”, ha explicat a preguntes dels periodistes.  

La presidenta de l’AVL ha ampliat que durant la reunió ha traslladat a Mazón que continuaran treballant amb criteris “científics i rigorosos” i que actuaran "tal com hem estat actuant fins ara”. “Ell té clar que l’autoritat en el valencià és de l’AVL i vull entendre i suposar que totes les conselleries respectaran la normativa de l’acadèmia”. No han parlat de la unitat lingüística, ha afegit.

Cantó, aquest dilluns
Cantó, aquest dilluns / À Punt NTC

Cantó ha aclarit que Mazón no li ha demanat que l’AVL se separe d'institucions com l’Institut d’Estudis Catalans.

Cantó ha demanat al president “lleialtat institucional i de col·laboració mútua i recíproca”. A més, ha opinat que les polèmiques al voltant del valencià "no beneficien ningú" i a qui menys beneficia "és al valencià" i creu que no té "més recorregut". També ha deixat clar que l'únic problema que té el valencià és "estendre l'ús a tots els àmbits". En aquest context, Cantó ha afegit que estimen i utilitzen la llengua.

Poc després Mazón ha fet públic en nota de premsa que ha proposat a la presidenta de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua recuperar l'esperit fundacional de l'acadèmia. El president del Consell ha destacat que l'objectiu és "revalencianitzar" conjuntament els criteris lingüístics de la Generalitat i ha demanat per a això la col·laboració de l'AVL.

En el comunicat, Mazón ha defensat que "no pot ser que hi haja valencianoparlants que se senten al marge de la normativa, el valencià és de tots i tots han de veure's identificats, el parlen cada dia o no". I ha recordat que, tal com va assenyalar la setmana passada, "s'han acabat" els temps en què des del Consell es deia si algú "és bon valencià o mal valencià o si és més valencià o menys" per a parlar més sovint valencià o no, o per parlar valencià d'una manera o d'una altra en funció del lloc de residència o del que li han ensenyat sos pares. Tots els valencians tenen "plena capacitat" per a defendre la denominació, l'Estatut i les senyes d'identitat.

Durant la reunió han acordat mantindre una sessió bilateral amb membres de l'AVL i de la Conselleria d'Educació, encapçalada per José Antonio Rovira, "per a iniciar un procés de sensibilitat i de coordinació conjunta".

També et pot interessar

stats