La participació baixa mig punt en les autonòmiques i en puja cinc en les municipals a les 14:00 hores

El 43,68% i el 43,25% de la població han depositat el vot, respectivament, en una cita doble amb les urnes per a triar els representants a les Corts i els ajuntaments

Participació en les eleccions autonòmiques del 28M fins a les 14:00 hores, final
Participació en les eleccions autonòmiques del 28M fins a les 14:00 hores

La participació en les eleccions autonòmiques d'aquest diumenge a la Comunitat Valenciana ha caigut lleugerament en comparació a l'anterior convocatòria del 2019. En concret, fins a les 14:00 hores ha votat el 43,68% de la població inclosa en el cens electoral al territori, segons les primeres dades que ha fet públiques la Generalitat després del migdia. La xifra suposa una davallada de poc més de mig punt respecte d'aquell 28 d'abril d'ara fa quatre anys. Això, a pesar del temporal de pluja que agrana el territori durant tota la jornada.

Aquest diumenge, 28 de maig, vora 3,7 milions de valencianes i valencians estan cridats a les urnes en unes eleccions molt ajustades amb votació doble: a banda dels 99 representants que conformaran les Corts durant la pròxima legislatura, també s'escull la composició dels 542 ajuntaments que hi ha a la Comunitat Valenciana. 

Per circumscripcions, segons la informació arreplegada pel centre de dades a les 14:25 hores que ha detallat en roda de premsa la consellera de Justícia, Gabriela Bravo, València lidera els registres de participació i és, de fet, l'única de les tres províncies on l'indicador creix. En concret, ja s'ha acostat a les urnes el 44,83% del cens, un 0,15% més que l'any 2019 a la mateixa hora. La segueix Castelló, on ha votat el 43,76% de la població amb dret, pràcticament un punt menys. Tanca Alacant, amb el 41,89% de l'electorat que ja ha depositat el sufragi (-1,33 punts).

Les municipals, esperonades per les autonòmiques

En canvi, la participació en les eleccions locals deixa millors registres, perquè aprofiten l'estiró que els proporciona la coincidència amb els comicis autonòmics, ja que el 2019 se celebraren per separat i això en certa manera va desincentivar la participació. A les 2 del migdia, el 43,25% del cens valencià havia exercit el dret a vot en aquests comicis, segons la primera dada publicada pel Ministeri de l'Interior en la pàgina web electoral. És un 5,07% més que el percentatge registrat el 26 de maig d'ara fa quatre anys, quan va tindre lloc l'última cita electoral per a elegir els ajuntaments.

Participació en les eleccions municipals del 28M fins a les 14:00 hores
Participació en les eleccions municipals del 28M fins a les 14:00 hores

En la compareixença des del centre de dades valencià, la consellera Bravo ha desgranat les xifres d'afluència a les urnes també per capitals de província. En el primer avanç, de les tres ciutats València és la que millors registres presenta, amb un 44,31% del cens que ja ha acudit a votar (-0,52 en comparació amb el 2019). Castelló de la Plana presenta la caiguda de participació més gran, amb un percentatge que se situa en el 41,66% (-4,62), mentre que a Alacant la participació és del 39,57% (-3,59).

En el conjunt de l'Estat, la participació a les 14:00 hores s'ha incrementat més d'un punt —+1,59%— en comparació amb els anteriors comicis autonòmics i municipals, celebrats el 2019. Mentre que el 2023 ja ha votat el 36,69% de l'electorat, fa quatre anys el percentatge a la mateixa hora era del 35,10%.

La consellera Bravo ha destacat que les primeres cinc primeres hores de la jornada electoral han estat marcades "per la normalitat absoluta", llevat d'alguns incidents puntuals que s'han pogut resoldre amb rapidesa, i ha agraït el treball del funcionariat de l'administració i les forces i cossos de seguretat de l'Estat perquè la població puga votar "amb seguretat, llibertat i diversitat".

També et pot interessar

stats