Oblits de documentació, paperetes a doble cara o membres de mesa perduts, les incidències "menors" del 28M a la Comunitat Valenciana

Tots els col·legis electorals i les més de 6.000 meses instal·lades al territori obrin amb normalitat i esperen els 3,7 milions de valencians i valencianes cridats a les urnes

Cua en un col·legi electoral de València
Cua en un col·legi electoral de València / Kai Försterling (Efe)

Les més de sis mil meses electorals instal·lades a la Comunitat Valenciana per a aquest 28 de maig s'han constituït aquest diumenge amb total normalitat amb l'única excepció d'alguna incidència aïllada "molt menor" que s'ha solucionat ràpidament. Fonamentalment, oblits d'identificació per part d'algun dels membres de les meses o distraccions perquè no trobaven el col·legi on els havia tocat. Així ho ha explicat la delegada del govern espanyol en l'autonomia, Pilar Bernabé, a l'inici d'una jornada electoral en la qual 3,7 milions de valencians i valencianes estan cridats a les urnes per a triar els representants en les Corts i els diferents ajuntaments al llarg del territori.

En declaracions als mitjans, Bernabé ha confirmat que a les 09:40 hores estaven constituïdes les 6.169 meses electorals valencianes —quan no feia ni una hora que havien obert els col·legis, a les nou—, sense que s'haja produït cap "incidència destacable". Només alguna menor que s'ha "resolt immediatament", ha destacat la representant de l'executiu central. Així, ha detallat que la majoria d'incidents estaven relacionats amb oblits per part d'algun membre de la mesa, bé perquè s'ha deixat la identificació o perquè no trobava el col·legi i s'ha perdut.

També s'ha hagut de retirar un sobre en el col·legi Claret de València, al barri de Benimaclet, perquè tenia ja introduïda una papereta electoral. Un assumpte que s'ha "resolt immediatament", ha assegurat Bernabé.

Paperetes a doble cara a Sueca

A Sueca, alguns votants de cinc col·legis electorals s’han trobat amb la votació paralitzada i una cua d’electors esperant. La raó, algunes paperetes impreses a doble cara, fet que les invalida. Concretament, els col·legis afectats han sigut l’instal·lat al Sindicat Arrosser, la Cambra Agrària, els Porxets, Fàtima o les escoles Carrasquer, segons ha pogut confirmar À Punt. Aquesta incidència ha obligat a parar el procés de les votacions durant uns minuts. Segons han assenyalat alguns testimonis, a causa d'un error d'impremta apareixia en algunes paperetes la llista del PSPV en una cara i per l’altra la de Vox; en unes altres la del PSPV i Compromís; i en una altra, la del PP i Ciutadans. 

D'altra banda, el col·legi de votació instal·lat a l'escola infantil Ramona Simón de Novelda (Baix Vinalopó) tancarà 27 minuts més tard, ja que s'ha constituït a les 09:27 i no a les 09:00 com estava previst.

"Confiem que el dia siga de festa i participació massiva", ha manifestat Bernabé, qui ha animat tota la ciutadania "a votar massivament perquè com més gran siga el vot, més legitimada estarà la democràcia i és el moment de consolidar-la". Finalment, ha destacat la labor dels 2.900 funcionaris de l'administració general de l'Estat que durant el dia de hui "vetlaran per a transmetre tota la informació de manera coordinada i puntual amb el centre de dades", així com dels més de 10.000 agents de les forces i cossos de seguretat de l'Estat que vetlaran perquè tot transcórrega sense incidents.

També et pot interessar

stats