Fortes tempestes acompanyades de granís esta vesprada a l'interior sud de València i el litoral central
L'alerta taronja a València i la groga a la resta de la Comunitat Valenciana es manté fins a les 22:00 hores de dijous
Els avisos meteorològics per a la vesprada de dijous han servit per a estar alerta i prendre precaucions davant de la possibilitat de diversos fenòmens com la pluja, la pedra i els llamps. Les tempestes generals, que han sigut fortes i han arribat actives al litoral han deixat estampes que han anat més enllà del que cabia esperar, com el de la granissada que ha caigut al Villar (Serrans), la situació ha superat les expectatives del que podia passar.
Vora les 16:00 hores de la vesprada, una intensa ramassada ha cobert els carrers del municipi, primer d’un riu de graníssol i després d’una catifa blanca amb tot el gel que s’ha solidificat amb un gruix que ha arribat a ser de trenta centímetres alguns punts.
També s’ha viscut una granissada important a Pedralba (Serrans), on el veïnat ha vist com la pedra, de la mida d’un cigró aproximadament, omplia els carrers i espais com els camps esportius municipals.
A la ciutat de València les precipitacions, en este cas en forma de pluja, han oscil·lat entre 26 l/m² i 39 l/m². Això ha fet tolls en algunes vies, que han alentit el trànsit. L'Ajuntament ha anunciat que des de les 20:00 hores d'este dijous i durant tota la nit està obert el Centre d'Emergències Socials del carrer de Santa Cruz de Tenerife, en col·laboració amb la Creu Roja, perquè les persones sense llar puguen resguardar-se del temporal. A més, davant de l'alerta taronja per tempestes, el consistori ha activat el protocol de tancament de parcs i jardins, activitats a l'aire lliure i tancament de cementeris.
A molts municipis s'han superat els 30 l/m² en menys d'una hora, el que suposa una intensitat torrencial. Ha sigut el cas de l'Olleria (Vall d'Albaida) on s’han acumulat 37 l /m² i les ràfegues de ent han fregat els huitanta quilòmetres per hora. Segons ha informat el Consorci Provincial de Bombers, a les 17:28 hores diversos efectius s'han mobilitzat a la localitat, amb dos brigades forestals BRIFO i una unitat de comandament, per a retirar el granís d’alguns punts de la població.
També ha bufat el vent de manera considerable a les Alqueries (Plana Baixa), amb ratxes de setanta quilòmetres per hora, i a Camporrobles (Utiel-Requena), amb setanta quilòmetres per hora.
Un altre dels perills en dies de tempesta amb càrrega elèctrica són els llamps i concretament, quan cauen en zones poblades amb la possibilitat d’afectar directament les persones o quan, en caure en una zona forestal, causen incendis. Ha sigut el cas de l’incendi forestal que ha començat a l'Atzúbia (Marina Alta), on s'han originat dos focus, segons han informat els Bombers de la Diputació d'Alacant. Poc abans de les 18:00 hores, els bombers han informat que havia començat a ploure a la zona i que les previsions del foc són "favorables".
A Borriana (Plana Baixa) hi ha hagut una apagada generalitzada en tota la ciutat, que s’ha recuperat per zones al llarg de la vesprada: en algunes ha tornat en qüestió de minuts i en altres ha arribat a durar vora mitja hora. A més, com ha informat l'Ajuntament, dels prop de 33 l/m² registrats per l'estació meteorològica municipal a l’Ajuntament, 19,6 l/m² han caigut tan sols en deu minuts. Això suposa una intensitat torrencial.
Emergències de la Generalitat ha insistit en diverses comunicacions durant els últims dies que, davant d'episodis com este cal tindre molt clares les mesures de seguretat i posar-les en pràctica: Si ens sorprén una tempesta quan estem conduint, s’ha de reduir la velocitat i extremar les precaucions i, si cau pedra, hem d’intentar detindre el vehicle perquè els pneumàtics poden esvarar amb el gel que es forma. Si és possible, és molt recomanable cobrir els vidres amb una manta o una peça tèxtil per evitar que la pedra els trenque. En tot cas —demanen— s’han d’evitar trasllats innecessaris.