Parada estiuenca del juí a Camps després de sis mesos de sessions i més de cent testimonis

Les sessions del procés contra l'expresident valencià per presumptes irregularitats en l'adjudicació de contractes menors a la Gürtel des de l'administració autonòmica es reprén el 19 de setembre amb la fase pericial

Camps respon les preguntes de la fiscal durant la declaració com acusat
Camps respon les preguntes de la fiscal durant la declaració com acusat / À Punt NTC

El juí a l'expresident de la Generalitat Francisco Camps i a una altra vintena de persones acusades per presumptes adjudicacions irregulars a la trama Gürtel ha tancat aquest dimarts per vacances d'estiu. Des que va començar, al gener, acumula un balanç de més de cent testimonis que han desfilat per la sala de vistes de l'Audiència Nacional en quasi sis mesos. El tribunal ha celebrat de matí l'última jornada programada per a juliol i no serà fins al 19 de setembre quan es reprendrà el procés, que previsiblement entrarà ja en fase pericial.

Entre els testimonis que han declarat hui figura un ex alt càrrec de la junta de govern del Club de Tenis de València, Juan José Gómez, que ha comparegut a petició de la defensa de Camps. De fet, s'ha declarat "molt bon amic" de l'expresident i polític popular i ha assegurat que "mai de la vida" ell li va dir que tinguera cap relació d'amistat amb el líder de la Gürtel a València, l'empresari Álvaro Pérez, el Bigotes.

Aquesta suposada amistat entre l'exmandatari i el responsable d'Orange Market ha sigut un assumpte controvertit durant el juí i objecte de versions contradictòries. Camps la nega —"Tot això és un muntatge"—; el Bigotes manté que eren "amics" des de 2003 i que "tothom" ho sabia i la Fiscalia, per la seua banda, sosté que els dos tenien una "estreta relació" i que hi ha indicis que l'expresident va donar instruccions per a contractar amb Gürtel el muntatge d'un expositor en la fira turística de Fitur celebrada el 2009.

Amb més d'una trentena de sessions a l'esquena, el judici va començar el passat 23 de gener, amb una jornada que a penes va durar vint minuts i en la qual el tribunal es va veure obligat a ajornar-lo a petició dels advocats defensors per a evitar eventuals nul·litats, ja que al·legaren no haver pogut accedir a tota documentació.

Durant aquest temps han engrossit la llista de testimonis diferents exconsellers valencians, entre d'altres Gerardo Camps, que també va ocupar la vicepresidència segona entre 2003 i 2011; ex alts càrrecs del PP de València com l'exsecretari general Ricardo Costa o el regidor popular de Majadahonda (Madrid) que va destapar la trama Gürtel, José Luis Peñas.

Són quasi una trentena els acusats que seuen en la banqueta per suposades irregularitats en adjudicacions públiques a la xarxa corrupta liderada per Francisco Correa entre 2004 i 2009. A més de Camps, per a qui la Fiscalia demana dos anys i mig de presó i deu d'inhabilitació, estan acusats tres exconsellers del seu govern (Alicia de Miguel, Manuel Cervera i Luis Rosado) i altres ex alts càrrecs com l'exvicesecretari d'organització del PP valencià, David Serra.

Vora una desena d'acusats han reconegut els fets en virtut a un acord amb Fiscalia, entre ells els principals capitostos de la Gürtel, que ja compleixen extenses condemnes per altres fets. En canvi, Camps, els exconsellers i molts dels ex alts càrrecs encausats han negat amb rotunditat haver comés cap delicte. Encara més, des de l'inici del judici a Camps, que en la declaració inicial es va desmarcar obertament de Gürtel i va negar de manera categòrica haver afavorit a les seues empreses, va denunciar una "persecució ferotge" d'Anticorrupció i va parlar de "pactes secrets i obscens" amb alguns acusats, cosa que li va valdre una dura resposta de la fiscal en el judici.

Pel que fa a l'adjudicació de l'estand de Fitur i altres contractes menors a la trama Gürtel, és l'últim cap pendent de la macrocausa que esguita directament l'expresident de la Generalitat Francisco Camps. Amb aquest últim assalt als tribunals, posarà punt final a un viacrucis judicial de més d'una dècada per acusacions en presumptes casos de corrupció ocorreguts durant el seu mandat al capdavant de l'Administració autonòmica, que van obligar-lo a apartar-se de la primera línia política el 2011. I del qual, fins ara, ha eixit indemne.

També et pot interessar

stats