Anticorrupció contesta a Camps: "No hi ha cap pacte obscé o clandestí"

L'expresident valencià s'ha encarat a l'eixida dels jutjats amb Francisco Correa, a qui ha acusat d'intentar arruïnar-li la vida

Segona sessió del juí a l'Audiència Nacional per les presumptes contractacions irregulars de Fitur en 2009
Segona sessió del juí a l'Audiència Nacional per les presumptes contractacions irregulars de Fitur en 2009 / À Punt NTC

Més d'una hora ha estat la Fiscalia Anticorrupció rebatent les qüestions que van plantejar dilluns les defenses dels acusats en el juí a l'última peça de Gürtel pendent, que se celebra aquests dies a l'Audiència Nacional, relativa a la presumpta adjudicació irregular a empreses de la trama corrupta del muntatge de l'estand valencià de Fitur l'any 2009.

La fiscal Concepción Nicolas s'ha centrat sobretot a negar les acusacions que va fer l'expresident de la Generalitat Francisco Camps als mitjans de comunicació, quan va qualificar d'"obscens" els pactes de conformitat que ha tancat el ministeri públic amb algun dels acusats a canvi de reconéixer els fets. Ha sigut molt rotunda: "No hi ha cap pacte clandestí". "Aquestes conformitats no vinculen al tribunal, bé ho sap qui va ser absolt en el juí dels trages a pesar de l'existència de dues conformitats", li ha amollat també. 

Amb to sever, Nicolas ha assenyalat que "les conformitats no són un invent del fiscal, no són pactes obscens, no és res nou, il·legal i clandestí" i ha defensat que la llei i la jurisprudència recullen el "dret personal, absolutament voluntari" de l'acusat de "col·laborar" amb la Justícia. Aquests acords, ha insistit, busquen la possibilitat que el fiscal demane atenuants en les condemnes d'aquells "que facen una declaració eficaç i agilitzadora" que siga corroborada.

La sessió d'aquest dimarts a l'Audiència Nacional ha arrancat amb les qüestions prèvies que cuejaven del dia anterior. En el seu torn, la fiscal Concepción Nicolas ha rebutjat els arguments de Camps per a intentar anul·lar la causa perquè "en cap cas" els delictes han prescrit ni els fets que es jutjaran són els mateixos pels quals va ser absolt l'exmandatari autonòmic en el cas dels trages.

Igual que la gran majoria de les defenses, Anticorrupció ha opinat que la Generalitat no està legitimada en la causa per a exercir l'acusació particular perquè té un "conflicte d'interessos", ja que "ha defensat" en el procediment la "legalitat" dels contractes que s'han investigat i va emetre un informe en 2013 en què constava així. Per això, considera que no pot "ostentar" aquesta representació perquè es va personar tard, sinó en tot cas adherir-se al ministeri fiscal.

Al costat de Camps, que s'enfronta a una petició de dos anys i mig de presó i deu d'inhabilitació acusat de prevaricació i frau per, presumptament, haver donat instruccions per a beneficiar empreses d'Orange Market en l'adjudicació del muntatge de l'expositor de la Comunitat Valenciana a Fitur, hi ha altres 25 persones en el banc dels acusats. Entre d'altres, diversos ex alts càrrecs del seu govern i també els principals líders de la trama Gürtel: Francisco Correa, considerat el capitost; Pablo Crespo, número dos, i Álvaro Pérez, el Bigotes, responsable de les empreses a València.

Caldria explicar exactament per què la Fiscalia Anticorrucpió s'ha acarnissat amb tanta gent a la Comunitat Valenciana Francisco Camps - Expresident de la Generalitat

Aquest dimarts, abans d'entrar en l'Audiència Nacional, l'expresident valencià ha assegurat que no estava preocupat pel que poguera contar al tribunal l'empresari Álvaro Pérez, amb qui se li atribueix una relació d'amistat. Més bé, ha tornat a carregar contra la Fiscalia Anticorrupció, a qui ha acusat de "perseguir-lo" en un "esforç agosarat" perquè el condemnen per qualsevol delicte: "Tindre a tota la Fiscalia Anticorrupció d'Espanya tractant que se'm condemne encara que siga 24 hores és per a mirar-s'ho", ha criticat. Camps ha recordat que des que va esclatar el cas Gürtel, a la Comunitat Valenciana la justícia ha arxivat huitanta causes contra més d'una trentena de persones. "Caldria explicar exactament per què la Fiscalia Anticorrupció s'ha acarnissat amb tanta gent: amb mi, companys de govern, regidors, diputats..." ha enumerat. 

Camps s'encara amb Correa: "M'estàs arruïnant la vida"

A les portes de la sala una vegada ha conclòs la sessió d'aquest dimarts, diversos testimonis han confirmat que Camps s'ha encarat amb Francisco Correa, a qui ha recriminat la declaració davant el tribunal. "Eres un fill de puta", li ha etzibat a l'eixida, segons els citats testimonis.

Camps l’ha qualificat de mentider i ha assegurat que l'actitud del líder de la trama està tenint conseqüències en la seua vida privada. Aquesta breu disputa ha conclòs amb l'eixida de la seu de l'Audiència Nacional de Camps, que ha abandonat l'edifici sense fer declaracions als mitjans de comunicació. 

Fonts de la defensa de Camps, per contra, sostenen que l'expresident no hauria proferit cap insult a Correa, al qual simplement li hauria reptat les mentides. Assenyalen que l’exdirigent s'hauria molestat per l'acudit utilitzat per Correa al final de la seua declaració, quan el president del tribunal li ha recordat que podia renunciar al dret a l'última paraula per a no acudir a més sessions del juí. "Si em donen el tercer grau, vinc", ha fet broma el líder de la trama.

També et pot interessar

stats