Camps, a l'entrada de l'Audiència Nacional: "No tinc por absolutament de res"

L'expresident de la Generalitat, que serà l'últim que declararà en el juí, torna a denunciar una “persecució ferotge” i “pactes obscens” de la Fiscalia Anticorrupció amb acusats de la trama Gürtel

Camps: "No tinc por absolutament de res" / À Punt NTC

L'expresident de la Generalitat Francisco Camps torna al banc dels acusats aquest dilluns per l'última causa del cas Gürtel que té oberta. Se l'acusa de, presumptament, haver donat instruccions per a adjudicar irregularment a Orange Market el muntatge de l'estand valencià de Fitur l'any 2009. Abans d'entrar a la sala de l'Audiència Nacional en què se celebra el juí, a Madrid, ha tornat a denunciar que és víctima d'una “persecució ferotge” de la Fiscalia Anticorrupció i ha defensat que és innocent dels càrrecs. “No tinc por absolutament de res”, ha assegurat als mitjans de comunicació que l'esperaven a les portes del tribunal.

El que comença aquest dilluns és el segon judici per a Camps per la trama Gürtel —el primer, conegut com el dels trages i en el qual va acabar absolt, el va portar a dimitir el 2011—. Segons ha dit, ho afronta sense cap temor. Havia d'iniciar-se el dilluns anterior, però va haver de posposar-se per una errada informàtica que impedia a les defenses accedir a la documentació del cas. Juntament amb Camps, seran jutjades més d'una vintena de persones, inclosos diversos ex alts càrrecs del govern valencià i també el considerat líder de la xarxa corrupta, Francisco Correa; el número dos, Pablo Crespo; i el responsable de les empreses a València, Álvaro Pérez el Bigotes.

“Mai he temut res que tinga a veure amb tot el que durant aquests anys ha sigut una persecució ferotge de la Fiscalia Anticorrupció”, ha subratllat Camps. El ministeri públic demana dos anys i mig de presó i deu d'inhabilitació per a l'exmandatari valencià, que ha aprofitat de nou el focus mediàtic per a carregar durament contra el president de la Generalitat actual, Ximo Puig, per perseguir-lo també de manera “ferotge” i l'ha instat a ser “valent” per a posar-se davant dels mitjans de comunicació i donar explicacions.

El també exlíder del PPCV ha acusat la Fiscalia de tindre “pactes secrets i obscens” amb alguns dels acusats de la trama Gürtel i ha insistit que és una obscenitat que el ministeri públic “busque persones per a intentar inculpar-ne altres a canvi de rebaixes en les exorbitants peticions de condemna que es demanen moltes vegades”.

Un dels penedits és precisament Correa, condemnat ja a més de noranta anys en altres peces jutjades i que gaudeix aquests dies d'un permís penitenciari. El considerat capitost de la Gürtel ha reconegut els fets a canvi d'una pena de dos anys i tres mesos de presó i el pagament d'una multa. També s'han sumat als pactes amb la Fiscalia altres dels processats, entre els quals estan Crespo o el Bigotes.

Camps demana anul·lar el juí

La sessió d'aquest dilluns, que ha tingut caràcter eminentment tècnic, s'ha centrat en les qüestions prèvies. Les declaracions dels 27 acusats en la causa començaran amb el testimoni de la desena d'acusats que ha reconegut els fets després de pactar amb el ministeri públic, que ha sol·licitat que Camps siga l'últim dels processats a declarar i ha proposat com a testimonis les exconselleres de Turisme Angélica Such i Milagrosa Martínez.

L'acusació popular representada pel PSPV ha demanat retirar l'acusació a l'expresident valencià del delicte de malversació i transformar-la en frau a les administracions públiques, mentre que la defensa de Camps ha denunciat davant de l'Audiència la vulneració d'un seguit de drets fonamentals per a tractar d'anul·lar el juí, entre d'altres la presumpció d'innocència. L'advocada ha argumentat que el polític no pot continuar en el banc dels acusats perquè els delictes estarien prescrits i a més estaríem davant del principi de "cosa jutjada" perquè en el juí dels trages, en què l'absolgueren, el tribunal ja va descartar que hi haguera "indicis d'indicacions per a les adjudicacions de contractes a Orange Market" entre 2005 i 2008.

Però ha sigut la presència del lletrat de la Generalitat com a acusació en el judici el que ha centrat bona part de les queixes de les defenses. Totes n'han qüestionat la legitimitat i han denunciat que presentara fora de termini l'escrit en el qual demana responsabilitat civil. També han posat en dubte el canvi d'advocat que representa l'administració autonòmica.

La Fiscalia Anticorrupció, d'altra banda, ha sol·licitat que s'exhibisca el vídeo de les noces del Bigotes, responsable d'Orange Market, en considerar que "evidencia" la relació que mantenia amb Francisco Camps. La defensa de l'exmandatari s'ha oposat de manera categòrica a la petició. Totes aquestes qüestions prèvies plantejades per les parts tindran resposta a partir d'aquest dimarts.

Camps s'encara amb Correa: "M'estàs arruïnant la vida"

A les portes de la sala una vegada ha conclòs la sessió d'aquest dimarts, diversos testimonis han confirmat que Camps s'ha encarat amb Francisco Correa, a qui ha recriminat la declaració davant el tribunal. "Eres un fill de puta", li ha etzibat a l'eixida, segons els citats testimonis.

Camps l’ha qualificat de mentider i ha assegurat que l'actitud del líder de la trama està tenint conseqüències en la seua vida privada. Aquesta breu disputa ha conclòs amb l'eixida de la seu de l'Audiència Nacional de Camps, que ha abandonat l'edifici sense fer declaracions als mitjans de comunicació. 

Fonts de la defensa de Camps, per contra, sostenen que l'expresident no hauria proferit cap insult a Correa, al qual simplement li hauria reptat les mentides. Assenyalen que l’exdirigent s'hauria molestat per l'acudit utilitzat per Correa al final de la seua declaració, quan el president del tribunal li ha recordat que podia renunciar al dret a l'última paraula per a no acudir a més sessions del juí. "Si em donen el tercer grau, vinc", ha fet broma el líder de la trama.

També et pot interessar

stats