El denunciant del cas Gürtel assegura que la trama estava "intricada" en el govern valencià

L'exregidor de Majadahonda, José Luis Peñas, citat a declarar com a testimoni en el juí a Camps per l'adjudicació de l'estand de Fitur, situa l'expresident en la cúspide de la "cascada" de contactes amb l'entramat corrupte

L'exregidor de Majadahonda i denunciant de la Gürtel declara en l'Audiència Nacional
L'exregidor de Majadahonda i denunciant de la Gürtel declara en l'Audiència Nacional / À Punt NTC

L'exregidor de Majadahonda que va destapar el cas Gürtel en 2007 ha assegurat aquest dimecres en l'Audiència Nacional que la trama corrupta liderada per Francisco Correa, Pablo Crespo i Álvaro Pérez, el Bigotes, estava "intricada" en el govern valencià i que tot funcionava en "cascada", amb l'expresident Francisco Camps en la cúspide. És el demolidor relat de fets que ha fet José Luis Peñas, citat a declarar com a testimoni en el juí obert contra el mandatari valencià i una vintena de persones més per les presumptes irregularitats en diversos contractes adjudicats a les empreses de la xarxa des de l'administració autonòmica. És l'última peça relacionada amb la macrocausa de la Gürtel que quedava pendent en els tribunals.

La denúncia de Peñas el llunyà 6 de novembre de 2007 i les díhuit hores de gravacions que va portar davant la Fiscalia Anticorrupció són el germen que va permetre posar en marxa la investigació entorn de la macrocausa de corrupció que va esclatar any i mig després, el 6 de febrer de 2009, amb tentacles que s'estengueren per Madrid i la Comunitat Valenciana. Al regidor madrileny, que ja ha declarat com a testimoni sis vegades contant aquesta última, el condemnaren a cinc anys i un mes de presó per la peça corresponent amb la primera època de la Gürtel, a Madrid. Actualment, està pendent que es resolga la petició d'indult parcial per a commutar els cinc anys d'inhabilitació absoluta que li va imposar l'Audiència Nacional per altres cinc d'inhabilitació per a ocupació pública de lliure designació.

Aquest dimecres ha explicat al tribunal, fil per randa i amb gravacions incloses, com funcionava la pluja de contractes milionaris que va rebre Orange Market, l'empresa amb què la Gürtel operava a València sota la batuta del Bigotes, gràcies a l'amistat del Bigotes amb l'aleshores president autonòmic Francisco Camps. Quan la fiscal Anticorrupció li ha preguntat sobre els motius pels quals l'entramat va abandonar la Comunitat de Madrid per a instal·lar-se en terres valencianes, no ha dubtat a contestar, contundent i directe: "Álvaro Pérez va anar allà per una amistat personal amb l'aleshores president Camps".

Segons ha detallat Peñas, tot l'engranatge de contactes funcionava "en cascada, des del més alt, des de Camps cap avall". D'acord amb la versió de l'exregidor, el Bigotes gaudia de la confiança de l'aleshores president del PPCV i per això el deixava fer i va obtindre diversos contractes per a organitzar esdeveniments. De fet, el mateix Francisco Correa va arribar a dir-li alguna vegada que l'exgerent d'Orange Market "feia el que volia a València" i "tenia accés" a "tot l'equip de govern" autonòmic.

Així mateix, el polític madrileny ha contat al tribunal com funcionava el modus operandi amb Orange Market i com els treballs que duia a terme per al PP valencià acabava pagant-los la Generalitat. Una manera d'operar en què es mesclaven el partit, l'Administració i les empreses de la Gürtel. "De vegades en aquests entramats es confonen els patrimonis, les contractacions, els deutes... Sembla que partit i govern és el mateix".

En el torn de la defensa de Camps, l'advocat s'ha dirigit en un to agressiu a l'exregidor del PP a Majadahonda per a intentar desacreditar la seua versió dels fets i el president de la sala ha hagut d'amonestar-lo per formular preguntes improcedents al testimoni.

En aquesta causa, l'expresident valencià està acusat d'haver donat instruccions al seu govern per a afavorir irregularment les empreses de la Gürtel en l'adjudicació de contractes. Un dels que hi ha sota sospita és el de l'expositor que va instal·lar la Comunitat Valenciana a l'edició de Fitur el 2009, per valor de 366.529 euros. Anticorrupció demana per a ell una condemna de dos anys i mig de presó i deu d'inhabilitació per delictes de prevaricació administrativa i frau, Camps ha negat insistentment aquests fets des del primer dia.

El juí pels contractes de la Gürtel a la Comunitat Valenciana s'ha représ aquesta setmana amb la fase testifical i s'allagarà fins a mitjan maig, amb tres sessions setmanals. A més de Camps hi ha processats tres exconsellers dels seus governs. De la quasi trentena d'acusats a qui es jutja, una desena han tancat acords de conformitat amb la Fiscalia Anticorrupció i han reconegut els fets per tal que els reduïsquen les peticions de pena. No és el cas de Camps ni de la majoria dels ex alts càrrecs asseguts a la banqueta, que han negat al tribunal haver beneficiat la xarxa corrupta o a l'empresa Orange Market en les contractacions adjudicades des de la Generalitat.

També et pot interessar

stats