Camps es desvincula dels capitosts de Gürtel: "No coneixia en absolut aquests senyors"

L'expresident de la Generalitat, que s'enfronta a dos anys i mig de presó en l'última peça relacionada amb la xarxa corrupta, assegura que ho va saber tot el dia que va esclatar el cas: "Aleshores vaig saber que hi havia un embolic de mil dimonis"

Camps respon les preguntes de la fiscal durant la declaració com acusat
Camps respon les preguntes de la fiscal durant la declaració com a acusat / À Punt NTC

Francisco Camps es desvincula totalment de les empreses de la Gürtel i assenyala Génova, la direcció nacional del PP, per les contractacions amb Orange Market, l'empresa dirigida per Álvaro Pérez, el Bigotes, amb què l'entramat operava a la Comunitat Valenciana. Més d'un mes després que començara el juí per adjudicar diversos contractes presumptament irregulars a la xarxa corrupta des de la Generalitat, arriba el torn de l'expresident valencià entre 2003 i 2011 per a declarar com a acusat. El popular és l'últim de la vintena de processats en la peça, entre els quals hi ha també tres exconsellers del seu govern i els capitosts de la xarxa corrupta, que ja han reconegut els fets i situen Camps com la porta d'entrada de la Gürtel a l'administració autonòmica. 

En aquest procediment, l'últim cap de la macrocausa Gürtel que esguita directament el mandatari valencià, la Fiscalia Anticorrupció sosté que va ser ell qui va donar les instruccions per a adjudicar l'organització de diversos esdeveniments a Orange Market. Tot, gràcies a l'amistat estreta que suposadament mantenia amb el gerent, el Bigotes. Un dels contractes sota sospita és el de l'expositor de Fitur el 2009, per valor de 366.529 euros. L'expresident s'enfronta a una condemna de dos anys i mig de presó i deu d'inhabilitació per delictes de prevaricació administrativa i frau.

Aquest dimecres, Camp ha defés davant del tribunal de l'Audiència Nacional el mateix relat a què s'ha aferrat reiteradament en els mitjans de comunicació: que no havia sentit parlar de les empreses de la Gürtel fins que no va esclatar el cas. Aquell dia de 2009 va ser, ha assegurat, quan ell va saber que "hi havia un embolic de mil dimonis". No sabia què era Orange Market i tampoc coneixia de res Francisco Correa, líder de l'entramat, ni el número dos, Pablo Crespo, als qui ha acusat de mentir en la versió que han donat dels fets. "No coneixia en absolut aquests senyors", ha contestat a preguntes del ministeri fiscal sobre uns viatges gestionats per l'agència de viatges de Correa que va fer quan era diputat al Congrés. El també exlíder del PPCV ha negat eixe viatge i ha assegurat que ha coincidit amb l'empresari per primera vegada en aquesta vista oral: "La primera vegada en ma vida que tinc constància d'haver coincidit amb Correa ha sigut en aquesta sala, quan vaig vindre a declarar". 

Apunta cap a Génova

En una declaració marcada per un to altiu i desafiant i continus enfrontaments amb la fiscal Concepción Nicolás, Camps ha atribuït a la "direcció nacional" del Partir Popular la decisió de contractar la trama Gürtel per a organitzar múltiples actes del partit, inclosos aquells en què va intervindre ell mateix. Així, ha negat haver sigut l'amfitrió d'Álvaro Pérez a València i que formara part del seu equip, perquè la seua relació era "purament professional" i no personal. Era Génova qui muntava els esdeveniments, ha insistit, cosa que a parer seu constituïa "una decisió nacional" d'un partit "centralitzat". Qui va liderar el PP valencià durant anys ha assenyalat que "tot" estava dissenyat des de la direcció nacional i ha deixat clar al tribunal que va conéixer l'empresari Álvaro Pérez, com un "senyor que organitzava els actes del partit". Segons ha assegurat, "mai" es va prendre un café amb ell, ni va tindre "cap relació personal", ni va fer "un passeig" amb ell "pel carrer" ni en cap "jardí". Sí que ha reconegut haver anat a la boda perquè el va convidar i perquè li van dir que "era una reunió del partit", en la qual "només" anava a estar "gent del partit".

Mai m'he pres un café amb Álvaro Pérez, ni he dinat amb ell, ni mai ha estat a ma casa, ni ens hem anat de viatge, ni hem passejat pel carrer Francisco Camps - Expresident de la Generalitat

Davant les reiterades negatives del polític sobre la relació estreta que suposadament mantenia amb el gerent d'Orange Market, la representant del ministeri públic ha tornat a posar damunt la taula l'argument de les converses incloses en la causa en les quals ambdós es diuen "et vull molt" fins a "huit" vegades, o aquella altra en què l'excap del Consell li diu "amiguet de l'ànima", "et vull un ou" la nit de Nadal de 2008. Ell insistia en el no: tenia una llista de persones de l'esfera política a les quals havia de felicitar les festes i ha dit que va ser l'exsecretari general del partit Ricardo Costa qui li va dir que incloguera el Bigotes aquell any perquè havia organitzat un congrés "molt bonic". Segons ha subratllat, no devia "res" a ningú, i menys als líders de la Gürtel: "Estic ací tan lliure i feliç, libèrrim, lliure de qualsevol mena d'esclavitud amb tot el món i per descomptat amb tota aquesta gent", li ha amollat a la fiscal.

Des del primer moment, Camps ha intentat agafar les regnes de l'interrogatori ensenyant diverses fotografies dels seus actes i reunions, ha negat amb rotunditat haver promés treball al Bigotes a la Comunitat Valenciana o haver-li presentat ex alts càrrecs de la Generalitat. El president de la sala, el magistrat José Antonio Mora, li ha cridat l'atenció en diferents ocasions davant les insistències per "il·lustrar" tots els detalls del que va ocórrer, a vegades estenent-se de l'objecte del juí, i l'ha instat a no formular preguntes a Anticorrupció i limitar-se a contestar. "Deixe de dirigir-se així a la Fiscalia", li ha demanat.

Abans d'entrar a l'Audiència Nacional, Camps ha assegurat arribar "tranquil i seré" a la declaració judicial per la suposada vinculació amb la trama Gürtel. Als periodistes que l'esperaven els ha reiterat que contestaria amb "sobrietat" i "veritat" perquè "no hi ha absolutament res" que puga portar a una sentència condemnatòria i que ja s'han arxivat nou procediments més contra ell.  Ha defensat que ell és l'únic que no ha variat les seues declaracions durant tot aquest temps, en el qual calcula que unes 500 o 600 persones han testificat a favor seu.

També et pot interessar

stats