Camps assegura que "mai de la vida" es va reunir amb el Bigotes al Palau de la Generalitat

L'expresident valencià insisteix davant l'Audiència Nacional que la seua presumpta implicació en la trama Gürtel es basa en una "gran mentida" per a inculpar-lo

Camps aquest dijous en l'Audiència Nacional / À Punt NTC

Tot és "una gran mentida" per a intentar implicar-lo en el cas Gürtel. És l'argument estrela del discurs que l'expresident de la Generalitat Francisco Camps ha defensat davant l'Audiència Nacional durant la segona sessió en què ha declarat com a acusat en l'última peça relacionada amb la xarxa corrupta. Se'l jutja, juntament amb una vintena de persones més —entre les quals estan també tres exconsellers del seu govern i els principals capitosts de l'entramat— per presumptes irregularitats en diversos contractes adjudicats des de l'Administració.

A diferència de la vespra, que va haver d'afrontar un interrogatori tens de la Fiscalia Anticorrupció, aquest dijous li ha tocat contestar les preguntes de l'advocat defensor. Qui va liderar l'Administració autonòmica entre 2003 i 2011 està acusat de prevaricació administrativa i frau per l'adjudicació a Orange Market, la branca valenciana de la Gürtel, del muntatge de l'expositor de Fitur en 2009 per valor de 366.529 euros. El ministeri públic demana per aquests fets dos anys i mig de presó i deu d'inhabilitació.

"Mai, mai de la vida". És l'adverbi que més ha repetit aquest dijous Camps per a espolsar-se la responsabilitat dels contractes sota sospita judicial. En un interrogatori perfectament guionitzat i en què tampoc han faltat les fotografies i facècies del dia anterior, lletrat i client han intentat sembrar dubte sobre les declaracions dels acusats que l'assenyalen directament com la figura que va ser la porta d'entrada de la trama liderada per Francisco Correa i Pablo Crespo a la Comunitat Valenciana i qui els assegurava els contractes gràcies, suposadament, a l'amistat estreta que mantenia amb el gerent d'Orange Market, Álvaro Pérez, El Bigotes. Fonamentalment, els testimonis que han inculpat Camps durant la vista oral són els de la desena d'acusats que han tancat pactes de conformitat amb la Fiscalia i han confessat els fets a canvi de reduccions en les condemnes.

Camps, que ha sigut l'últim dels acusats a declarar, ha contestat les preguntes de la defensa durant vora dues hores. Per activa i per passiva repetia una única idea: tot és una mentida ordida amb l'únic propòsit d'inculpar-lo i les persones que l'assenyalen han mentit. De fet, ha titllat la versió que han donat dels fets i les tesis d'Anticorrupció de "relat absurd i mentider". En aquest segon assalt a la palestra dels acusats, l'antany president del PP valencià ha tornat a insistir en la teoria de la conspiració contra ell, que no va conéixer les empreses de la Gürtel fins que va esclatar el cas en 2009. I ha negat haver mantingut cap relació amb El Bigotes ni cap trobada en la seu del Consell amb l'empresari. "Mai en la vida ha entrat en el Palau de la Generalitat Álvaro Pérez. No hi consta cap registre d'entrada", ha assegurat amb vehemència.

Hem d'estar tots els dies desmuntant, desmuntant i desmuntant aquest relat absurd i mentider Francisco Camps - Expresident de la Generalitat

En la línia amb el relat de fets que va exposar en la sessió anterior, l'exmandatari autonòmic s'ha llevat tota responsabilitat de les contractacions amb la Gürtel perquè s'encarregaren d'organitzar campanyes electorals per a imputar-les a la cúpula nacional del Partit Popular. I ha posat l'accent que una empresa de la trama, Special Events, ja va treballar per als populars en la de les eleccions municipals, autonòmiques i al Parlament Europeu de 1999. Segons ell, és així com la xarxa corrupta va aterrar en terres valencianes, per designi de Génova. Les empreses del grup Correa van treballar durant anys "amb tota normalitat" per al PP nacional, abans fins i tot que ell arribara al Palau de la Generalitat, ha dit. I per a il·lustrar aquesta tesi, ha explicat que l'empresari Álvaro Pérez va arribar a treballar també en actes de l'expresident del govern i del PP Mariano Rajoy. Ningú va pensar que El Bigotes "estiguera fent alguna cosa estranya": "Ni el senyor Rajoy, ni jo, ni ningú", ha remarcat al tribunal.

I de nou ha rebutjat la versió de Correa, Crespo i Pérez sobre la creació d'Orange Market i com va aterrar a València: no va ser perquè els tancaren "l'aixeta a Madrid" amb l'arribada de Mariano Rajoy a la presidència del PP per l'empitjorament de les relacions amb la nova direcció. Perquè en 2004, any del relleu de José María Aznar en el partit, l'empresa "continua treballant" per a la formació "a escala nacional".

Ningú va pensar que [Álvaro Pérez] estiguera fent alguna cosa estranya. Ni el senyor Rajoy, ni jo, ni ningú Francisco Camps - Expresident de la Generalitat

Com s'ha cansat de repetir des del primer dia, Camps ha negat una vegada més haver donat cap ordre per a adjudicar a Orange Market la instal·lació de l'estand de Fitur en 2009. De fet, ha ressaltat que va “bunqueritzar” la Generalitat quan la policia va sol·licitar documentació a la Conselleria de Turisme per ordre del jutge Baltasar Garzón aquell mateix any. De la mateixa manera, ha contradit la versió d'El Bigotes segons la qual ell estava al corrent que la Gürtel intentava organitzar la gala dels premis Grammy Llatins a València, i ha acusat els líders de l'entramat d'"utilitzar de mala fe el nom de la Comunitat Valenciana i de la Generalitat".

L'assumpte de la boda de l'empresari, en la qual l'expresident estava entre els convidats, ha tornat a eixir a col·lació aquesta sessió de la vista oral. Hi va assistir, ha reconegut una vegada més Camps, però per un "compromís del partit", perquè li ho va demanar l'aleshores secretari general del PP valencià, Ricardo Costa. "No té més història", ha resolt.

Tant la Fiscalia Anticorrupció com els lletrats d'altres acusats s'han queixat de l'estratègia de la defensa de Camps d'acusar-los de mentiders, un extrem en què l'expresident tornat a insistir també just en l'eixida de l'Audiència Nacional. Aquest juí, el segon de la trama Gürtel que esguita Camps després de la causa dels "trages" —de la qual va quedar absolt— es reprendrà el pròxim 21 de març amb els primers testimonis.

Mazón: "Total respecte als temps judicials"

L'actual president del PP valencià, Carlos Mazón, ha advocat per la prudència i mostrar "total respecte als temps judicials" després que Camps haja responsabilitzat la direcció nacional del partit per les contractacions amb empreses de la Gürtel. "Esperarem, total respecte a la justícia i als temps judicials. No tinc res a dir", s'ha limitat a manifestar Mazón en roda de premsa aquest mateix dijous, en ser preguntat per les paraules de l'expresident del PPCV.

També et pot interessar

stats