Dora Ibars nega haver rebut ordes de Camps per a contractar amb la Gürtel

L'exdirectora general de Promoció Institucional es desvincula de tota irregularitat en les adjudicacions a Orange Market

L'exdirectora general de Promoció Institucional Dora Ibars, durant la declaració
L'ex directora general de Promoció Institucional Dora Ibars, durant la declaració / Audiència Nacional
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
27 de febrer 2023 - 14:48 Actualitzat: 28 de febrer 2023 - 09:15

L'ex directora general de Promoció Institucional Dora Ibars ha negat davant l'Audiència Nacional que jutja l'última peça pendent de la branca valenciana Gürtel haver rebut "cap indicació" perquè l'Administració autonòmica contractara amb l'entramat corrupte liderat per Francisco Correa.

Aquest dilluns s'ha représ el juí que investiga diverses adjudicacions presumptament irregulars a empreses d'Orange Market des de la Generalitat, per valor de més d'1,8 milions d'euros. Entre els contractes sota sospita està el de la instal·lació de l'expositor valencià en Fitur l'any 2009 i l'expresident Francisco Camps és un dels 27 processats, juntament amb altres ex alts càrrecs del Consell que encapçalava. Se l'acusa de delictes de frau i prevaricació per, presumptament, haver donat instruccions per a beneficiar la xarxa.

La sessió ha començat amb la continuació de la declaració d'Ibars —encausada també en el procediment—, que ja dimecres va desvincular-se de les contractacions i va deixar clar que la seua tasca era només de coordinació. "Jo no coneixia les empreses del grup Correa", ha assegurat aquest dilluns a la sala l'exresponsable de Promoció Institucional, qui ha assenyalat que "mai" ha rebut "cap orde de cap tipus, de ningú, i molt menys del senyor Camps" perquè es contractara amb Orange Market.

La Fiscalia Anticorrupció sosté que l'expresident valencià va donar instruccions a Dora Ibars, qui depenia de la Conselleria de Presidència, perquè s'adjudicara a Orange Market el muntatge d'un expositor de la Comunitat Valenciana en l'edició de Fitur del 2009. Un extrem que Ibars ha insistit a negar reiterades vegades. També ha assenyalat que no li consta que el també expresident del PP valencià, per a qui el ministeri públic demana dos anys i mig de presó, donara instruccions a ningú.

Ibars ha indicat que desconeix si Camps va tindre una relació d'amistat amb l'empresari Álvaro Pérez, el Bigotes, —l'home fort de la Gürtel a València— cosa que ell mateix i altres acusats afirmen, mentre que l'exmandatari ho nega. L'exdirectora general s'ha desmarcat de tota irregularitat en la contractació de la xarxa corrupta. Ella no entrava en els procediments, ha indicat, i ha reiterat que mai es va reunir amb el Bigotes ni va beneficiar Orange Market.

Segons la tesi d'Anticorrupció, aquesta empresa va resultar adjudicatària en l'organització de la participació de l'Agència Valenciana de Turisme en la fira de turisme Fitur 2009, inclòs el disseny d'un expositor sobre "grans projectes" del territori. Aquest contracte no cobria el muntatge, si bé els responsables de la companyia es van valdre de les "relacions amb les autoritats" del govern valencià per a obtindre'l.

El ministeri públic creu que es van concertar amb Camps perquè ell "disposara el necessari" per a emportar-se el contracte de muntatge de l'expositor, i que el Bigotes "va dur a terme tota mena d'actuacions prèvies" per a aconseguir que l'expresident "donara verbalment instruccions" per a això.

Camps: "Estem absolutament tranquils"

El juí per les suposades adjudicacions irregulars a la trama Gürtel entra aquesta setmana en la fase més política: han de declarar davant del tribunal tres exconsellers del govern de Francisco Camps, que serà l'últim de la vintena de persones acusades citats a explicar la seua versió dels fets. Qui va ser cap del Consell entre 2003 i 2011 ha assegurat que acara aquesta nova part del procediment amb molta tranquil·litat. "No ha passat res, i com que no ha passat res estem tots absolutament tranquils", ha assegurat als mitjans abans d'entrar a l'Audiència Nacional. Respecte dels ex alts càrrecs del seu executiu que declaren aquests dies, Camps ha destacat que "feren un treball excepcional al servei dels valencians".

També et pot interessar

stats