Oltra sobre el finançament: "Hem sigut molt pacients, però la paciència s'acaba"

La vicepresidenta primera del Consell considera urgent la reforma del finançament que es va comprometre a abordar el govern de Pedro Sánchez

La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, durant la compareixença d'aquest divendres
La vicepresidenta del Consell, Mónica Oltra, en una imatge d'arxiu / À Punt

La vicepresidenta primera de la Generalitat i consellera portaveu, Mónica Oltra, ha enviat un missatge al govern central. "Hem sigut molt pacients, però la paciència s'acaba", ha dit en una entrevista en TVE que la Comunitat Valenciana necessita la reforma del sistema de finançament autonòmic i ha recordat que aquesta reforma va ser "una de les condicions" perquè Compromís donara suport a la investidura del president Pedro Sánchez. Oltra ha afegit que la data marcada pel Congrés per a presentar una proposta per a aquesta reforma del finançament autonòmic és novembre.

Està previst que el Ministeri d'Hisenda presente una proposta per al nou model de finançament sobre el nou criteri de repartiment en funció de la població a partir del mes d'octubre. La ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, va instar durant el setembre passat el PP però també el seu mateix partit, el PSOE, a concretar una posició comuna per a afrontar la negociació d'aquesta reforma.

Mentrestant, les comunitats han anat fent moviments en busca d'aliances. La Comunitat Valenciana s'ha reunit amb Balears, Catalunya i Andalusia. Per la seua banda, Galícia i altres cinc comunitats autònomes –Astúries, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, La Rioja i Cantàbria– han previst una trobada a Santiago de Compostel·la a darreries d'octubre o primeries de novembre per a intentar establir una proposta conjunta de reforma del finançament autonòmic.

Oltra també ha defensat en l'entrevista la fortalesa del govern del Botànic. "Som el govern més estable de l'autogovern en la Comunitat Valenciana. En governs de coalició com el nostre hi ha diferents mirades i, com sempre dic, diferència no vol dir divisió", ha esgrimit la vicepresidenta del Consell.

També et pot interessar

stats