La Comunitat Valenciana i Andalusia busquen aliançes per a abordar el finançament autonòmic

És la tercera reunió entre Puig i altres líders autonòmics per a dissenyar un nou model de finançament territorial

Ximo Puig y Juanma Moreno, en la seua darrera trobada al Cercle d’Economia de Barcelona
Ximo Puig i Juanma Moreno, en la darrera trobada al Cercle d’Economia de Barcelona / GVA

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i el de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, es reuneixen aquest dimarts al palau de San Telmo de Sevilla, en una trobada centrada en el finançament autonòmic. Es la primera vegada que tots dos presidents comparteixen una convocatòria per a abordar qüestions que afecten els seus territoris, que se situen a la cua de l'actual sistema de repartiment de fons i pateixen un dèficit de finançament més gran.

La intenció del cap del Consell és buscar aliances amb altres comunitats per a dissenyar una possible reforma del model de finançament que millore l'actual, amb la vista posada en la intenció del govern espanyol de presentar una proposta al novembre. La Generalitat ja va arribar a un acord en aquesta línia el passat mes de juliol amb Francina Armengol, presidenta del Govern les Illes Balears i també va tractar el tema amb Pere Aragonés, president de la Generalitat de Catalunya, en una reunió mantinguda a principis de setembre.

L’última trobada entre Puig i Moreno va tindre lloc en una jornada del Cercle d’Economia celebrada a Barcelona, en la qual tots dos es van mostrar favorables a donar prioritat a una reforma del sistema de finançament. 

En la cita està previst que participen també el conseller d'Hisenda d’Andalusia, Juan Bravo, i el seu homòleg valencià, Vicent Soler, que ja van mantindre una primera reunió preparatòria el mes de juliol passat a la ciutat de València. 

Mobilitzacions ciutadanes per un finançament just

La ministra d’Economia, Nadia Calviño, que va visitar la Comunitat Valenciana el 9 de setembre passat, ha evitat avançar una data concreta per a la reforma del finançament autonòmic. Per aquest motiu, des de la Plataforma per un Finançament Just, integrada per agents socials, la Confederació Empresarial Valenciana, els sindicats i tots els partits amb representació a les Corts –llevat de Vox–, han considerat possibles mobilitzacions. L'últim acte reivindicatiu va tindre lloc a Madrid el mes de juny passat amb una concentració davant del Congrés.

També et pot interessar

stats