La Plataforma per un Finançament Just estudia possibles mobilitzacions

Partits, sindicats i empresaris es reuneixen aquest divendres 

Concentració de la Plataforma #FinançamentJust a les portes de la Delegació del Govern
Concentració de la Plataforma #FinançamentJust a la porta de la delegació del govern / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
10 de setembre 2021 - 07:00 Actualitzat: 10 de setembre 2021 - 10:33

La Plataforma per un Finançament Just, integrada per agents socials, la Confederació Empresarial Valenciana, els sindicats i tots els partits amb representació a les Corts –llevat de Vox–, es reuneix aquest divendres per a analitzar possibles mobilitzacions. L'últim acte reivindicatiu va tindre lloc a Madrid el mes de juny passat amb una concentració davant del Congrés.

La reunió d’aquest divendres, que ja estava programada, ha estat precedida de la visita aquest dijous de la ministra d’Economia Nadia Calviño, en què ha evitat tancar una data concreta per a la reforma del finançament autonòmic que reclama, entre altres territoris, la Comunitat Valenciana.

Durant el matí Calviño ha evitat concretar terminis sobre la reforma del sistema de repartiment dels fons, que està caducat des de l'any 2014. Durant la vesprada ha matisat les seues paraules sobre el finançament i ha assegurat que el govern espanyol “treballa intensament amb les diverses comunitats autònomes amb vista a presentar al novembre una proposta sobre el criteri de població ajustada”. Calviño ha afegit que aquest serà el punt de partida per a revisar el sistema de finançament.

El president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro, ha valorat aquest divendres en Les notícies del matí les declaracions de Calviño i ha destacat que els va "estranyar" sentir de la ministra que sembla que totes les comunitats estiguen en la mateixa queixa. No obstant això, s'ha mostrat satisfet que rectificara després d'haver escoltat els empresaris de la patronal valenciana que "amb dades empíriques" han demostrat que "la Comunitat Valenciana és la comunitat pitjor finançada i que els valencians estan rebent menys que la resta".

Navarro (CEV): "Si és necessari, ens tornarem a manifestar"

Damunt la taula està la possible convocatòria d'una manifestació que no agrada el PSPV, però per la qual apostava Compromís. El president de la CEV ha destacat que la manifestació "és l'objectiu final, però pel camí hem de continuar pressionant tant el govern com l'oposició", perquè l'infrafinançament és un problema endèmic que ha passat amb tots els governs. Navarro considera que ara, encara en temps de pandèmia, igual no és el moment d'una manifestació perquè "ha de ser una manifestació potent", ja que la del 2017 "va enfortir el missatge de la societat civil i, si és necessari, ho tornarem a repetir".

Sobre aquestes paraules de Calviño es van pronunciar dijous, entre altres, el president de la Cambra de València, José Vicente Morata, assenyalant que la Comunitat Valenciana “ha de tindre els mateixos serveis i ha d’estar igual de finançada que la resta”.

Per la seua banda, el secretari general de la UGT, Ismael Sáez, ha apostat perquè la Comunitat Valenciana pressione per a un acord en matèria de finançament que estiga pròxim als seus interessos i seguir amb el full de ruta de mobilitzacions.

També el president del PP valencià, Carlos Mazón (que recentment s’hi ha sumat a la plataforma) ha qualificat de “poal d’aigua freda” les paraules de Calviño i ha assenyalat que cal “endurir les reivindicacions” i “pujar l’escaló”. 

També et pot interessar

stats