Polítics, sindicats i empresaris reclamen a Madrid que el govern agilitze el nou model de finançament

Aquesta vesprada es reuniran amb la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero

Un moment de la concentació, aquest matí, davant el Congrés dels Diputats
Un moment de la concentració, aquest matí, davant el Congrés / À Punt NTC

Responsables polítics valencians, representants de la patronal autonòmica i dels sindicats s'han concentrat aquest dimarts a les portes del Congrés a Madrid per a reclamar un canvi en el finançament autonòmic. Convocat per la plataforma Per un Finançament Just, els concentrats han defensat que representen el malestar dels valencians i valencianes per un finançament que no és equilibrat ni just per a la Comunitat. Els manifestants han remarcat que ara més que mai fan falta els fons necessaris per eixir de la crisi derivada de la pandèmia.

Aquesta vesprada està prevista una reunió en la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, a la qual reclamaran que no ajorne més la reforma de la llei de finançament. En les intervencions, els concentrats exigeixen que el govern espanyol passe a l'acció atés que l'anàlisi és clara i agilitze el nou model de finançament. Manolo Mata, portaveu del PSPV-PSOE, ha recordat que som la comunitat autònoma "pitjor finançada". "Estem en una situació desesperada", ha deixat clar Mata.

"Venim a recordar una cosa que està reconeguda per totes les administracions públiques i és que la Comunitat Valenciana té un problema de finançament i que és la més perjudicada amb el model actual", ha resumit el president de la patronal autonòmica (CEV), Salvador Navarro. El representant empresarial ha defensat la importància de l'acte que hui té lloc a Madrid per a aconseguir l'objectiu comú.

Entre les intervencions, Ruth Merino, síndica de Ciutadans, ha remarcat que el mal finançament "lasta" el dia a dia dels ciutadans valencians. En un sentit semblant, Eva Ortiz, del PP, ha remarcat la importància de la unitat davant aquesta reivindicació. "No hi ha ciutadans de primera, segona i tercera", ha resumit. També la síndica d'Unides Podem, Pilar Lima, ha parlat d'unitat i de reivindicació històrica. Lima reclama al govern que complisca el seu compromís.

Àgueda Micó, portaveu de Compromís, ha defensat el treball de la seua formació en la redacció d'un nou model i mentrestant es vol que el govern prenga mesures i que done als valencians el mateix que a altres autonomies.

No és la primera protesta d'aquesta plataforma per a reclamar al Congrés un nou model de finançament. El 2018, ja es concentraren a les portes del Parlament per a demanar a qui era en eixe moment ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro (PP), que eliminara la discriminació financera que pateix la Comunitat Valenciana. Els signants representaven 600 entitats de tot tipus del territori valencià.

Les protestes també s'han fet en altres llocs. Així, l'any passat la plataforma Per un Finançament Just es va concentrar a les portes de les diferents seus de la delegació i les subdelegacions del govern espanyol a la Comunitat Valenciana per a exigir que es modifique la llei i reclamar un model just.

També et pot interessar

stats