Sindicats i empresaris demanen a Montoro un finançament just

La plataforma, que té el suport de tots els partits excepte el PP, reclama al ministre una compensació per la falta d'inversions.

Representants de la Plataforma Finançament Just amb diputats i diputades valencians davant del Congrés
Representants de la Plataforma Finançament Just amb diputats i diputades valencians davant del Congrés / @CEV_CV

Els sindicats de classe majoritaris, diversos partits polítics d'esquerra i altres organitzacions socials valencianes han presentat al ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, les exigències per a un nou finançament que elimine la discriminació financera i d'inversions que afecta la Comunitat Valenciana.

“Els sotasignats, en representació de més de 600 entitats polítiques, sindicals, socials i econòmiques de la Comunitat Valenciana, i en nom de les desenes de milers de ciutadanes i ciutadans que van acudir o van donar suport a la convocatòria de manifestació per un finançament just el 18 de novembre, li lliurem el manifest en què reclamem un finançament autonòmic i unes inversions justes per als cinc milions de valencianes i valencians”.

Així comença la carta que la Plataforma per un Finançament Just ha lliurat hui al ministre Cristóbal Montoro en el registre d'entrada del Ministeri d'Hisenda i Funció Pública, a Madrid. L'escrit està signat per representants dels sindicats CCOO PV i UGT-PV, del PSPV-PSOE, de Compromís i de Podem. La patronal Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV) que forma part de la Comissió, ha demanat una entrevista oficial amb el ministre d'Hisenda.

Propostes valencianes per acabar amb la discriminació financera

En l'escrit sol·liciten al ministre els aspectes següents:

– Que convoque immediatament la Conferència de Presidents Autonòmics per a “tractar de manera urgent la reforma els sistema de finançament de les comunitats autònomes”.

– Que en la convocatòria per a la primera setmana de maig, com va anunciar el ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, del Consell de Política Fiscal i Financera, el govern espanyol hauria de presentar una proposta de model de finançament que reculla, com a mínim, "les reclamacions del manifest que li presentem".

– Que el model tinga en compte la proposta de finançament que la Generalitat va enviar al govern d'Espanya el novembre de l'any passat.

– Que el projecte de llei de pressupostos d'enguany incloga esmenes perquè les inversions assignades a les províncies de la Comunitat Valenciana “siga equivalent al pes de la població” (el 10,61% del total nacional).

– Que el govern espanyol complisca en allò que disposa la disposició addicional segona de la Llei Orgànica 1/2006 de 10 d'abril, en què s'especifica que qualsevol modificació de la legislació de l'Estat que, amb caràcter general, implique una ampliació de competències de les Comunitats Autònomes “s'aplicarà a la Comunitat Valenciana, considerant-se ampliades en eixos mateixos termes les seues competències”.

Compensació pel dèficit de la Comunitat Valenciana La plataforma explica en la carta que la majoria de la societat civil valenciana reclama, “hui més que mai”, una reforma del sistema de finançament que establisca un nou model amb recursos suficients i repartits equitativament. “Una reforma”, es diu, “perquè mai més hi haja ciutadania discriminada només pel fet de pertànyer a un territori i no a un altre”. Alhora, s'exigeix un repartiment de les inversions que “s'atenga a una programació racional que acabe amb el dèficit inversor en la Comunitat Valenciana” i que “es compense la insuficiència inversora dels darrers anys” i s'ajuste al pes de la població i l'economia valencianes. La comissió, que reclama un finançament just s'ha reunit amb diputats i diputades valencians de tots els grups parlamentaris amb representació en el Congrés per a exigir-los una modificació del projecte de pressupostos generals de l'Estat que, segons opina, “són discriminatoris i continuen mantenint la nostra comunitat a la cua de les inversions a Espanya”.Carta presentada al Ministre d'Hisenda:  Compensació pel dèficit de la Comunitat Valenciana

Carta presentada al Ministre d'Hisenda: 

També et pot interessar

stats