Montero presentarà una nova proposta de finançament autonòmic al novembre basada en el criteri de població ajustada

La ministra d’Hisenda considera el PP un escull per a adoptar un nou acord sobre les transferències econòmiques de l’Estat a les autonomies

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, durant una roda de premsa, en una imatge d'arxiu
La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, durant una roda de premsa, en una imatge d'arxiu / Europa Press

El Ministeri d’Hisenda presentarà la seua proposta de model de finançament autonòmic al novembre i estarà basat en el criteri de “població ajustada”, la qual cosa implica que les transferències a les autonomies es facen atenent criteris com la població, l'estructura d'edat, la insularitat o la dispersió geogràfica de la població, entre altres paràmetres. Així ho ha avançat aquest dijous la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, en una entrevista que ha concedit a Efe. 

Aquest criteri és precisament el que reivindicava la Comunitat Valenciana. El conseller d’Hisenda, Vicent Soler, ha justificat la necessitat d’adoptar aquest criteri en la distribució de fons entre les autonomies perquè amb aquest model una comunitat amb una població més envellida pot comptar amb més recursos per a sanitat o serveis socials, mentre que una que tinga una població més jove, podrà augmentar les inversions en educació. 

Montero havia anunciat anteriorment la seua voluntat que el nou sistema de finançament autonòmic es basara en aquest criteri, però l’anunci d’aquest dijous suposa una confirmació de la intenció del govern espanyol. 

Actualment ja es té en consideració aquest sistema en el model actual. Ara, una vegada que Montero presente una proposta ferma, s’haurà de debatre el pes que tindrà cadascun dels paràmetres (perfil de la població, dispersió de la població, etc.) que integren el criteri de la població ajustada. 

D’altra banda, i a pesar d’aquest anunci, la ministra d’Hisenda creu que “l’actitud del Partit Popular, per descomptat, dificulta un acord sobre finançament autonòmic”. María Jesús Montero ha demanat que aquest assumpte no es plantege com una "confrontació entre territoris" i ha advocat perquè en eixa negociació s’aborde el tema de la "harmonització fiscal" entre comunitats.

La titular d’Hisenda ha recordat que el finançament autonòmic, que estan urgint a reformar comunitats com la valenciana o la andalusa, s'aprova mitjançant una llei orgànica que es debat en el Congrés, per la qual cosa ha demanat al principal partit de l'oposició que opte per una única posició: "Caldrà veure en el PP quina és la posició prioritària, la de Madrid o la d'Andalusia, perquè jo puc assegurar que el acorde el govern d'Espanya ho defensarà el PSOE, ¿ho pot fer el Partit Popular quan Madrid i Andalusia estan dient coses radicalment diferents?".

Això sí, Montero ha advertit, "si som honestos i ens posem d'acord en això, el que no val després és que algú aplique simplement el criteri de població i diga, 'estic infrafinançat' o 'm'han robat'", que per a la ministra "és una paraula que utilitza molt el Partit Popular" i que li recorda "molt als independentistes".

Una vegada establit el criteri, Montero entén seria el moment "adequat" per a abordar el debat concret de “l’harmonització fiscal”. Al respecte, ha declarat que "no val que hi haja territoris que opten legítimament per abaixar els impostos i a continuació demanen diners al govern d'Espanya, això no se sosté", com també rebutja que hi haja "illes fiscals" a Espanya, en referència a Madrid, "que, per l'efecte capitalitat, atrau una inversió més gran, un volum de renda més gran, una capacitat recaptatòria més gran a la qual no tenen accés altres comunitats autònomes".

No s'abordarà el règim foral

El que ha deixat clar que no s'abordarà en el debat del finançament autonòmic és el règim foral del qual gaudeixen el País Basc i Navarra, ni per a suspendre'l en aquestes comunitats, ni per a estendre'l a unes altres.

Respecte a Catalunya, la ministra d'Hisenda ha assegurat que el fet que coincidisquen al setembre el debat en la taula de diàleg amb Catalunya i el dels pressupostos de 2022 "no s'interfereixen ni es perjudiquen", ja que "el full de ruta dels pressupostos està molt determinat".

També et pot interessar

stats