El govern valencià lluita perquè el criteri de població ajustada s'impose en la reforma del finançament autonòmic

La ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, s'ha mostrat aquesta setmana oberta a estudiar un nou model.

El conseller Vicent Soler durant la seua intervenció a les Corts aquest dijous
El conseller Vicent Soler durant una intervenció a les Corts / À Punt NTC
Albert Alonso
27 de març 2021 - 17:49

Les comunitats autònomes han anat assumint diverses competències del govern central des dels anys 80 i per això reben un finançament autonòmic. Uns fons per a afrontar el 90% de les despeses relacionades amb les polítiques socials. Mentre algunes comunitats gaudeixen d'acords bilaterals, altres comparteixen un sistema que genera desigualtats des de fa quasi 20 anys. Que no predomine el criteri de població ajustada col·loca la Comunitat Valenciana a la cua dels recursos per a polítiques socials.

Ara per ara, el criteri que prima és el de l'statu quo, i això determina que una comunitat no puga rebre menys que abans, tot i que canvien les seues circumstàncies. Segons Francisco Pérez, director de l'IVIE, aquest és l'origen de les desigualtats: "Cantàbria que pot tindre vora un 30 per cent més de recursos per habitant a conseqüència que se li respecta un punt de partida que era favorable".

L'actual sistema no garanteix els recursos perquè totes les comunitats autònomes puguen cobrir les seues competències. Això suposa, a més d'una rebaixa en la despesa social que perjudica els ciutadans, un augment del deute per infrafinançament. Per això, el govern valencià fa anys que exigeix que predomine el criteri de població ajustada, on el que importa és el tipus de població, perquè una més envellida afectarà més al sistema sanitari i a la despesa de serveis socials, i una més jove implicarà augmentar les inversions en educació.

Segons el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, "els valencians no podem estar més temps en aquesta situació angoixosa d'estar maltractats per un sistema injust des del principi dels temps. La població ajustada ha de ser el criteri fonamental perquè les competències que tenen les comunitats autònomes bàsicament són serveis a les persones".

Per la seua banda, la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, s'ha mostrat a favor d'estudiar un nou model al Congrés: "si la majoria de les comunitats autònomes entenen que el criteri prioritari ha de ser el criteri de població, jo estic disposada a estudiar-ho", ha assegurat.

Ara bé, en un govern en minoria i amb algunes comunitats millor finançades i poc solidàries, la situació té una complicada eixida. Això pensa el conseller Soler: "pots proposar el document més bonic del món però, si no assegures que al final del trajecte no s'aprovarà, el que crearàs és frustració i els valencians ja estem farts de frustracions".

Un model més adequat a la realitat, eliminaria les diferències entre autonomies. Això garantiria el dret constitucional de poder accedir en igualtat de condicions a tots els Serveis Públics, independentment del lloc de residència.

També et pot interessar

stats