Montero presentarà “en breu” una proposta de finançament autonòmic basat en la població ajustada

Compromís demana un fons d’anivellament per a les comunitats més perjudicades, però la ministra argumenta que ja reben recursos amb el FLA o el fons Covid

La titular d'Hisenda, María Jesús Montero, al Congrés, quan intervenia en la sessió de control al govern d'aquest dimecres
La titular d'Hisenda, María Jesús Montero, al Congrés, quan intervenia en la sessió de control al govern d'aquest dimecres / Chema Moya (Efe)

El Ministeri d’Hisenda presentarà en breu, en una data que no ha concretat, una proposta de model de finançament autonòmic basada en el criteri prioritari de la població ajustada (és a dir, en funció de criteris poblacionals ponderats tenint en compte paràmetres com l'envelliment, la dispersió de la població o la superfície de la comunitat). Així ho ha anunciat aquest dimecres la responsable del ministeri, María Jesús Montero, quan es dirigia al diputat de Compromís Joan Baldoví en la sessió de control del govern espanyol. 

La ministra confia que la proposta del seu departament trobe un “clima de consens” i prospere. Montero responia així a la queixa del diputat Joan Baldoví, que ja protestat, una vegada més, que el Ministeri d’Hisenda no ha donat terminis per a la reforma del finançament autonòmic i justifique el retard per la pandèmia. 

María Jesús Montero ha reafirmat l'acord del govern espanyol amb el calendari de la reforma financera i amb els acords signats amb Compromís. Per això ha avançat que al llarg d’aquests mesos o dies es començarà a discutir la variable de la població ajustada.

Faça una proposta ja, per l'amor de Déu Joan Baldoví - Diputat de Compromís

No obstant això, Baldoví ha apostat per aplicar el cost de servei en el nou model de finançament. Baldoví ha respost de manera vehement la responsable d’Hisenda: "Faça una proposta ja, per l'amor de Déu". Mentre es negocia la reforma del finançament autonòmic, el diputat de Compromís ha demanat a Montero un fons d'anivellament perquè hi ha comunitats, com la valenciana, que són finançades per davall de la mitjana.

La petició de Baldoví no ha agradat a Montero, que ha rebutjat la creació d'aquest fons d'anivellament perquè considera que "implosonaria". La ministra d’Hisenda ha argumentat que l’executiu central finança les comunitats autònomes a través del Fons Covid-19 de 16.000 milions d'euros, el FLA, la suspensió de les regles fiscals i el fons de 13.000 milions que es repartiran entre les comunitats i que preveuen els pressupostos generals de l’Estat d’enguany.

La ministra d'Hisenda rebutja fonamentar el criteri del cost efectiu per la "complexitat" de determinar-lo

Sobre el criteri del cost efectiu, la responsable d’Hisenda ha apuntat a la "complexitat" de determinar el cost efectiu dels serveis públics, per això ha insistit en el criteri de població ajustada, del qual ha dit que espera presentar en breu una proposta, encara no ha especificat cap termini concret.

Joan Baldoví, per la seua banda, ha apel·lat als 31 diputats de la Comunitat Valenciana de totes les formacions que consensuen la moció per a instar el govern central a posar en marxa aquesta reforma que, segons ha dit, "afecta a tots els valencians".

També et pot interessar

stats