Illa i Puig anticipen una aliança conjunta per la reforma del finançament autonòmic després del 14F

El candidat a la presidència de Catalunya assegura que se sumarà a la reivindicació valenciana si guanya les eleccions.

Illa i Puig, aquest dimecres.
Illa i Puig, aquest dimecres. / PSPV-PSOE

El president de la Generalitat, Ximo Puig, i el candidat del PSC en les eleccions catalanes, Salvador Illa, s’han citat aquest dimecres a treballar conjuntament per a aconseguir una reforma del sistema de finançament autonòmic “més just” si els socialistes governen la Generalitat de Catalunya després del 14F.

Per a tots dos dirigents socialistes, és fonamental que Catalunya i la Comunitat Valenciana, pròximes geogràficament i culturalment, refacen ponts per a defensar interessos compartits com un millor finançament o el corredor mediterrani.

“Aquí a la Comunitat Valenciana vam estar 20 anys, mentre va governar la dreta, que no es volia saber res de Catalunya, i ara sembla ser que és el govern de Catalunya qui no vol saber res de la Comunitat Valenciana. Crec que això ho hem de superar”, ha defensat Puig durant un acte de la campanya del PSC per a les eleccions catalanes del 14 de febrer. Per al cap del Consell, això suposa una “situació absurda” que va en detriment de la prosperitat de totes dues regions, la “situació geogràfica de les quals, cultural i econòmica, fa imprescindible l’acord”.

Illa assegura que situarà la reforma del finançament entre les prioritats del govern català, en cas de guanyar les eleccions, una reivindicació que defrendrà conjuntament amb la Comunitat Valenciana. “Ens podem ajudar mútuament perquè es tracta que les comunitats que som generadores de riquesa per a tots (...) rebem un finançament just. Aquest serà un debat complex, incòmode perquè té moltes artistes, però que s’ha de produir”, ha sostingut el candidat del PSC a la Generalitat de Catalunya.

“Catalunya i la Comunitat Valenciana hem de ser reivindicatius perquè necessitem un model de finançament més just i adequat a les nostres necessitats”, ha subratllat Puig. “És un debat inajornable, des del 2014 s’ha de fer”, ha afegit per la seua part Illa.

Demandes “lleials” amb arguments “racionals” i no “identitaris” .

Tots dos dirigents socialistes han recalcat que aquestes demandes s’han d’efectuar des de la “lleialtat” i sobre la base d’arguments “racionals” i no “identitaris” perquè, en paraules del president valencià, “la defensa dels interessos de Catalunya o de la Comunitat Valenciana no van en contra de ningú ni de l’interés general, sinó tot el contrari”. Un exemple d’això, ha indicat, és la necessitat d’avançar en el corredor mediterrani, una infraestructura que beneficiarà al conjunt de l’Estat perquè per ací “passen el 50% de totes les exportacions d’Espanya”.

“En la mesura que tinguem un corredor més potent i fort, li anirà millor al país. El camí és aquest; no a la confrontació però sí a la defensa dels interessos de cada comunitat autònoma”, ha recalcat.

També et pot interessar

stats