La Comunitat Valenciana i Andalusia reclamaran compensacions mentre arriba el nou model de finançament

Els consellers d’Hisenda de les dues comunitats denuncien que els seus territoris i Múrcia són els que manquen de més recursos

Els responsables d'Hisenda d'Andalusia i la Comunitat Valenciana, amb els consellers al centre, en la reunió que han tingut aquest divendres a València
Els responsables d'Hisenda d'Andalusia i la Comunitat Valenciana, amb els consellers al centre, en la reunió que han mantingut aquest divendres a València / Conselleria d'Hisenda

La Comunitat Valenciana i Andalusia reclamaran al govern espanyol compensacions per a aquests dos territoris i Múrcia mentre arriba el nou model de finançament autonòmic. Es tracta, segons han expressat el conseller d’Hisenda andalús i el valencià després de la reunió que han mantingut aquest divendres, d’una solució transitòria mentre es negocia el nou sistema de finançament autonòmic que cal, especialment, en aquestes tres autonomies, que són les pitjors finançades.

El conseller d’Hisenda, Vicent Soler, i el seu homòleg andalús, Juan Bravo, s'han reunit aquest divendres per a buscar propostes comunes sobre el nou sistema de finançament autonòmic que s’abordarà en la cimera sobre la reforma de l'actual model, que se celebrarà al setembre. Els titulars d’Hisenda han remarcat que treballen per un sistema de transferències que no perjudique a cap autonomia, però al mateix temps, aporte a les comunitats infrafinançades els recursos que els corresponen.

En aquest sentit, es tracta de "convéncer totes les comunitats que estan infrafinançades. Algunes estem pitjor, però afecta totes", ha puntualitzat Soler, per a qui el pacte seria fàcil si tots estigueren d'acord que un valencià, un andalús o un gallec "han de tindre un accés igual a la Sanitat o a altres serveis".

"La situació actual és completament diferent del sistema de 2002, ha subratllat Soler. Cal redistribuir el finançament perquè la càrrega de serveis que donem ara és molt més elevada", ha afegit.

El conseller d’Hisenda d’Andalusia ha apuntat que "es tracta de ser capaços de tindre un posicionament comú per a intentar reclamar davant el Ministeri unes necessitats de finançament que han de permetre, en aquests moments tan difícils amb la pandèmia, no solament cobrir els serveis fonamentals, sinó també iniciar la recuperació econòmica". Per a aconseguir aquest objectiu, "són necessaris diners”, advertia. “Això és el que plantejarem i el que els presidents entenc que portaran a Madrid", ha explicat Juan Bravo.

En paraules del conseller andalús, "els números tenen aquest avantatge: donen resultats que indiquen que València és la comunitat que està pitjor finançada, la segona és Múrcia i després estem nosaltres. Això ens permetrà una possibilitat d'enteniment".

Soler, per la seua banda, ha dit que hi ha "prou consens entre els dos", ja que parteixen d'"una situació injusta, en què aquest principi de singularitat dels territoris i igualtat de les persones no es dona". "Estem parlant de sanitat, educació, seguretat... però també estem parlant de l'oportunitat d'eixir igualment ben parats de la crisi. Si tenim recursos diferents, en situacions semblants, no tindrem les mateixes oportunitats i això constitucionalment no és correcte", ha afirmat Soler.

També et pot interessar

stats