Puig i Moreno Bonilla fan un front comú per a exigir a Sánchez la reforma del sistema de finançament

Els dos presidents es reuniran al setembre per a reclamar "una solució que garantisca la igualtat entre espanyols i la suficiència financera del sistema de benestar"

El president de la Generalitat, a l'esquerra, i el de la Junta d'Andalusia conversen en l'acte sobre economia en el qual van participar la setmana passada a Barcelona
El president de la Generalitat, a l'esquerra, i el de la Junta d'Andalusia conversen en l'acte sobre economia en el qual van participar la setmana passada a Barcelona / Generalitat

El socialista Ximo Puig, al capdavant de la Generalitat, i el popular Juan Manuel Moreno Bonilla, president de la Junta d’Andalusia, faran un front comú per a exigir al govern central "un sistema de finançament just per a totes les comunitats autònomes", segons ha anunciat aquest dilluns el cap del Consell. Els dos presidents es reuniran al setembre amb aquest propòsit. "Abans d’agost", per a preparar aquesta reivindicació, es reuniran els consellers d’Hisenda d’aquestes dues comunitats. 

Per al president de la Generalitat, "és una bona notícia que una comunitat del pes d’Andalusia, que és la que més població té d’Espanya" haja manifestat la seua voluntat de treballar juntament amb la Comunitat Valenciana per a demanar "una solució que garantisca la igualtat entre espanyols i la suficiència financera del sistema de benestar". 

A aquesta proposta, Puig convidarà també Balears, aprofitant una cimera bilateral que se celebrarà la setmana que ve, i en la qual participarà la societat civil de les dues comunitats. 

En busca d'una "solució definitiva"

El cap del Consell, que ja va parlar d’aquest assumpte amb Moreno Bonilla la setmana passada, quan els dos van coincidir en una trobada oberta sobre el model territorial per a millorar l’economia, ha rebutjat aquest dilluns parlar d’un "front" per a reivindicar un finançament just. Puig prefereix parlar "de buscar una solució definitiva a la qüestió del finançament, que garantisca la igualtat entre ciutadans". 

Preguntat pel malestar que pot causar al govern central l’aproximació de postures del mateix Puig, del PSPV, i Moreno Bonilla, del PP, el president del govern valencià ha assenyalat que "les comunitats autònomes són part fonamental de l’Estat i per això els seus presidents han de tindre una mirada més enllà del partidisme". "La institucionalitat està per damunt del partidisme", ha remarcat.

"En aquests moments hi ha una part dels interessos dels valencians que són prou concordants amb els interessos d’Andalusia", ha defensat el cap del Consell per a justificar l’aliança comuna amb el seu homòleg andalús.  

Clam de la societat valenciana sense resposta concreta

La reivindicació per un finançament just s’ha intensificat en els últims dies a la Comunitat Valenciana. Els responsables polítics, els representants de la patronal i els sindicats van protagonitzar la setmana passada un acte reivindicatiu al Congrés per a traslladar la seua preocupació al govern espanyol. 

Eixe mateix dia, una representació dels participants en aquesta protesta es va reunir amb la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, qui va el·ludir donar una data concreta sobre la reforma del sistema de finançament autonòmic que ha promés el govern central.  

També et pot interessar

stats