Montero evita donar una data concreta per a la reforma del finançament autonòmic

Ciutadans i Compromís es mostren molt crítics, mentre que el PSPV i Unides Podem valoren la voluntat del govern espanyol d'ajudar

Reunió, aquesta vesprada, sobre finançament en Madrid
Reunió, aquesta vesprada, sobre finançament a Madrid / CCOO

La reforma del finançament autonòmic no té data. La reunió mantinguda aquest dimarts de vesprada per empresaris, societat civil i representants dels partits polítics valencians (agrupats en la plataforma 'Per un finançament just') i la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, s'ha traduït en bones intencions i poc més. La falta de concreció ha molestat Compromís i a Ciutadans, mentre que el PSPV i Unides Podem han mostrat més comprensió i han destacat la voluntat del govern de diàleg i d'ajuda.

La reunió s'ha produït hores després que responsables polítics valencians (del PSPV, Compromís, Unides Podem, Ciutadans i PP), representants de la patronal autonòmica i dels sindicats s'hagen concentrat a les portes del Congrés a Madrid per a reclamar un canvi en el finançament autonòmic. Convocat per la plataforma Per un Finançament Just, els concentrats han defensat que representen el malestar dels valencians i valencianes per un finançament que no és equilibrat ni just per a la Comunitat Valenciana.

El síndic del PSPV-PSOE, Manolo Mata, ha defensat en eixir de l'encontre que la complexitat de la situació política espanyola fa que "qualsevol compromís del govern siga irrealitzable". Mata ha dit que hi ha una "dependència" de partits nacionalistes que tenen interessos molt concrets i, damunt, enfrontats als dels valencians" (i ha citat Terol Existeix o els partits catalans) i també està el PP, "que es nega a qualsevol solució global". Mata ha afegit que el govern s'esforça per pal·liar aquest dèficit.

La responsable d'Unides Podem, Pilar Lima, ha explicat a falta d'una reforma del finançament està previst arribar a acords parcials que beneficiaran la Comunitat Valenciana. Lima ha admés que no hi ha data tancada per a aquesta reforma, però ha valorat la voluntat del govern espanyol de dialogar amb la Generalitat.

Menys comprensiu s'ha mostrat Compromís. El diputat al congrés de Compromís, Joan Baldoví, ha qualificat la reunió d'"absolutament decebedora". Baldoví creu que la ministra continua "incomplint flagrantment la llei, que diu que ha d'haver-hi una reforma del sistema de finançament des de fa set anys". El diputat de Compromís ha demanat a "tota la societat valenciana" que es mantinga unida en defensa d'aquest nou finançament. "És un tema de justícia, d'equitat i que clama al cel", ha conclòs.

Per la seua banda, la síndica de Ciutadans, Ruth Merino, ha mostrat la seua decepció per la falta de solució "immediata". Merino ha lamentat que sempre hi haja impediments, la pandèmia o la crispació política, i ha demanat que els polítics que governen s'ho prenguen seriosament i no posen més pedaços i sí solucions a llarg termini.

El secretari general d'UGT del País Valencià, Ismael Sáez, ha exigit "resoldre el problema del deute que per l'infrafinançament ha anat creixent d'una manera que resulta impossible d'assumir". A més, ha valorat positivament la reunió d'aquesta vesprada amb la ministra d'Hisenda: "Amb el govern anterior ja ho vam intentar, però no va ser possible. I hui ens reunim amb la ministra Montero, per a recordar-li que en més d'una ocasió el govern actual ha dit que vol traure una proposta per a debat que implicaria el compromís de tots els partits polítics en el Congrés, i és el que volem traslladar com a representants de la societat valenciana, la demanda al govern que traga aquesta proposta per al debat".

Per la seua part, el secretari general de CCOO del País Valencià, Juan Cruz, ha afirmat que la Comunitat Valenciana "ha sigut capaç d'eixir d'aquesta crisi amb recursos inferiors als que perceben altres comunitats autònomes", amb un sistema de finançament "absolutament injust". No obstant això, Cruz ha apuntat que la reivindicació que aquest dimarts han portat al Congrés "no és contra cap comunitat autònoma", sinó que el que volen "és un sistema de finançament que siga just per a totes, equilibrat i que reconega les particularitats de cadascuna d'elles".

La CEV crida a posar data 

En la mateixa línia, el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana (CEV), Salvador Navarro, ha cridat a posar data al canvi de model de finançament. "A causa de l'injust infrafinançament, els recursos destinables en la nostra Comunitat a polítiques econòmiques reals són poc més que testimonials", ha criticat. En aquest sentit, ha destacat que "el major esforç que representa per al pressupost valencià mantindre el nivell de despesa en serveis públics fonamentals té com a contrapartida un menor percentatge de recursos per a les polítiques que donen suport a les activitats econòmiques dels sectors productius; per a factors que, com l'R+D+i, les infraestructures o la internacionalització, contribueixen al desenvolupament econòmic, o per a traçar un pla d'acció que enfortisca la nostra indústria".

També et pot interessar

stats