La Generalitat presentarà una proposta de reforma de finançament autonòmic al govern central

El conseller d’Hisenda encarrega a la comissió d’experts que elabore el document, que pretén que “totes les comunitats estiguen millor finançades”

El Palau de la Generalitat, al carrer Cavallers de València
El Palau de la Generalitat, al carrer dels Cavallers de València / À Punt NTC

La Generalitat presentarà al govern espanyol una proposta de finançament autonòmic. El conseller d’Hisenda, Vicent Soler, ha encomanat a la comissió d’experts de la Comunitat Valenciana que elabore aquest document que, segons ha avançat en À Punt, pretén “buscar el consens entre totes les comunitats autònomes, perquè el que desitja la Generalitat és que totes les comunitats autònomes estiguen millor”. 

El document fixarà la posició valenciana respecte al sistema de finançament del govern central a les autonomies i tindrà “el més ampli consens possible, polític i tècnic”, com ha matisat el titular d’Hisenda en declaracions a À Punt. En aquest sentit, Vicent Soler ha afegit que “les comunitats autònomes tenen moltes obligacions i recursos insuficients”, per això la proposta que presentarà la Comunitat Valenciana al govern de Sánchez serà que el finançament que rep el nostre territori s'aproxime a la mitjana de les altres autonomies. 

“Volem que, en aquest nou sistema de finançament, les comunitats que estem pitjor finançades millorem la nostra situació i convergim en la mitjana”, ha puntualizat.

El document servirà de base de les cimeres que mantindran els responsables del Consell amb els seus homòlegs de les Balears i Andalusia per a fer un front comú i exigir al govern central la reforma del finançament. 

En el primer cas, Ximo Puig mantindrà una cimera bilateral la pròxima setmana, en la qual també participarà la societat civil de les dues comunitats. En el segon cas, el cap del Consell i el president de la Junta d’Andalusia mantindran una trobada al setembre per a demanar a l’executiu espanyol la reforma del sistema de distribució de fons entre les autonomies. 

Transferències equitatives

En la mateixa línia que ha defensat Soler aquest dimecres, el president Puig ha insistit que el que la Comunitat Valenciana exigeix no és un sistema de finançament preferent per al nostre territori, sinó un sistema que siga equitatiu per a totes les comunitats autònomes. 

En els últims dies, tant la classe política com la societat civil han intensificat les seues reivindicacions per un sistema de finançament just. Els responsables polítics, els representants de la patronal i els sindicats van protagonitzar la setmana passada un acte reivindicatiu al Congrés per a traslladar la seua preocupació al govern espanyol. 

Eixe mateix dia, una representació dels participants en aquesta protesta es va reunir amb la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, que va eludir donar una data concreta sobre la reforma del sistema de finançament autonòmic que ha promés el govern central, a pesar que al maig s’havia compromés a avançar en la reforma fiscal en un temps “curt”

També et pot interessar

stats