Front comú de Galícia amb cinc autonomies més per a una posició conjunta pel finançament

Galícia, Astúries, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, La Rioja i Cantàbria tindran una trobada a Santiago de Compostel·la a finals d'octubre o principis de novembre

Alberto Núñez Feijóo en la roda de premsa de Santiago de Compostel·la on ha renunciat a ser president del PP
Alberto Núñez Feijóo en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

Galícia i altres cinc comunitats autònomes -Astúries, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, La Rioja i Cantàbria- tindran una trobada a Santiago de Compostel·la a darreries d'octubre o primeries de novembre per a intentar establir una proposta conjunta de reforma del finançament autonòmic.

El president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, ha explicat aquest dijous, en la roda de premsa després del Consell de la Xunta, que és una trobada en el qual espera que participen com a mínim sis presidents autonòmics que estan "en línia" a l'hora de reclamar "criteris objectivables" per a aquest finançament, com són la despoblació, la dispersió poblacional i l'envelliment.

Núñez Feijóo ha puntualitzat que "no va de colors polítics", sinó de continuar treballant en els afers compartits i "reactivar" les reunions, després de l'última trobada que van tindre al setembre de 2018 a Saragossa. "Aquesta invitació que acabem de fer parteix del convenciment, en primer lloc, que el sistema de finançament continua sent una cas crucial per a les autonomies", ha assegurat, però creu que és bo que les comunitats li "faciliten" al govern central "una proposta, si és possible consensuada per la major part".

El president de la Xunta ha afegit que encara pot haver-hi "alguna altra" comunitat autònoma que es pot sumar en els pròxims dies a aquesta trobada.

Es tracta de "continuar treballant en els assumptes que compartim", ha dit Núñez Feijóo, els que es refereixen al "cost real dels serveis" que presten les autonomies. El president gallec té pendent també una trobada "bilateral", que va quedar ajornada per la pandèmia, sobre aquesta mateixa qüestió, amb el titular de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, que ahir va manifestar que es reunirà, a part de reunir-se amb Feijóo, amb la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso; el de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco: i fins i tot "pot ser" que amb el lehendakari, Iñigo Urkullu.

També et pot interessar

stats