Compromís tanca un pacte amb PSOE i votarà sí a la investidura de Sánchez

El govern central es compromet al fet que la reforma del finançament autonòmic siga "justa i constitucional" per als valencians.

Compromís tanca un pacte amb PSOE i votarà sí a la investidura de Sánchez
Compromís tanca un pacte amb PSOE i votarà sí a la investidura de Sánchez

L'únic diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, votarà sí a la investidura del candidat socialista Pedro Sánchez després de tancar un acord pel qual el govern central es compromet al fet que la reforma del finançament autonòmic siga "justa i constitucional" per als valencians.

Segons fonts de Compromís, el document subscrit contempla que "mentre no es produïsca aquesta reforma, en els pressupostos generals de l'Estat es garantirà a la Generalitat la prestació dels serveis públics al mateix nivell que la resta de l'Estat".

A més, l’executiu central es compromet a complir, a través dels pressupostos, la clàusula d'inversions territorializades introduïda en l'Estatut d'Autonomia de la Comunitat Valenciana perquè "contemple una inversió equilibrada i sostenible" al territori valencià.

En el text, l'executiu garanteix que el mes següent a la investidura es dotarà pressupostàriament la part que correspon a l'Administració General de l'Estat per a pagar l'anualitat 2019 del deute del Consorci València 2007.

Els socialistes també adquireixen el compromís d'ampliar el port de València, impulsar estructures hídriques en l'Albufera i Alacant, millorar la seguretat en les conques mediterrànies i incorporar energies renovables, entre altres assumptes.

Nova Canàries votarà a favor perquè comparteix l’ADN de l’acord PSOE-UP

Nova Canàries votarà a favor d’investir Sánchez perquè percep en l'acord que han subscrit PSOE i Unides Podem "el mateix ADN del pacte de progrés" que l'uneix als dos partits.

El president de la formació, Román Rodríguez, ha subratllat que el vot del diputat en el Congrés, Pedro Quevedo, "no era determinant", però s'ha mostrat satisfet amb l'entesa a què han arribat amb la negociadora del PSOE, la diputada Adriana Lastra.

El PRC acorda per unanimitat votar "no" a la investidura

L'executiva del PRC ha aprovat per unanimitat votar en contra de la investidura de Sánchez després de conéixer el contingut de l'acord aconseguit pel PSOE i ERC. Entre altres "moltes" raons per a aquesta decisió, des de la formació regionalista veuen "inassumible" que no hi haja ni un sol esment a la Constitució en el contingut de l'acord.

També et pot interessar

stats