Montserrat cancel·la la subscripció a les revistes valencianes 'Saó' i 'Camacuc' per "promocionar els països catalans"

Les publicacions afectades acusen de "censura" el consistori del PP i Vox, una interpretació que també fa el ministre de Cultura, que assegura que investigarà "cas per cas"

Captura dels missatges de X, l'antiga Twitter, de 'Camacuc' i 'Saó' en què es denuncia "censura" de l'Ajuntament de Montserrat
Captura dels missatges de X, l'antiga Twitter, de 'Camacuc' i 'Saó' en què es denuncia "censura" de l'Ajuntament de Montserrat / À Punt NTC

L'Ajuntament de Montserrat (Ribera Alta), que governa PP i Vox des de fa a penes un mes, ha donat de baixa la subscripció a les revistes Saó, degana la premsa en valencià, i la infantil Camacuc, escrita també en la llengua pròpia. Una decisió que estalviarà 75 euros a les arques municipals (50 de Saó, 25 de Camacuc). L'Ajuntament ha informat en un breu comunicat de l'orde, que atribueix a la Regidoria de Cultura, en mans de Juan José Rández Martínez, de Vox. Saó, que estava a punt de preparar el número 500, no descarta però la connivència de l'alcalde, el popular Sergio Vilar. "Les culpes les repartisc entre els governants. No vull creure'm que la decisió no haja sigut consensuada. Conec persones del Partit Popular que parlen i estimen el valencià com jo i no entenc per què l'alcalde ha sigut tan blanet", ha explicat a À Punt el director de Saó, Vicent Boscà.

En declaracions a la radiotelevisió pública, Juan José Rández (Vox) ha negat estar en contra del valencià i ha justificat l'anul·lació de les subscripcions per la "promoció dels països catalans" que creu que es fa des d'aquestes revistes. "No quadren amb la nostra forma de pensar i per això s'han anul·lat" ha aclarit el regidor.  Rández ha informat sobre reunions amb la Reial Acadèmia de Cultura Valenciana i Lo Rat Penat (entitats defensores d'una normativa alternativa a l'oficial de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua) per a fomentar l'ús del valencià al municipi i ha anticipat la possible substitució de les subscripcions no renovades per les d'altres publicacions "menys polítiques" sobre "temes que interessen més el poble", com l'agricultura o les bandes de música.

No obstant aquestes explicacions, la direcció de Saó circumscriu la cancel·lació a la "persecució malaltissa i selectiva al valencià" per una decisió "sectària i d’odi cap a la llengua que parlen majoritàriament al poble de Montserrat". "D'incomprensible", "incoherent" i "arbitrària" la qualifica Vicent Boscà, que destaca la condició "valencianoparlant" majoritària entre la població del municipi. Creu que la decisió s'ha ordit "fora del poble" i retrata el "nivell cultural i intel·lectual" de qui l'ha presa.

"No entenem els arguments de qui nega a les criatures el dret a llegir, aprendre i somniar en valencià", ha explicat en les xarxes socials l'editorial de Camacuc, l'única revista de còmics en valencià, feta per creadors locals, que enguany celebra els quaranta anys. "La revista està pensada per a fomentar la lectura. No entenem com es pot anar en contra de la cultura i la llengua del lloc on es viu", ha explicat a À Punt l'editor, Joan Escrivà.

La fi de les subscripcions té lloc després del canvi de govern municipal al desembre, quan una moció de censura del PP, Vox i el grup independent Aigua va desplaçar de l'alcaldia el socialista Josep M. Mas, que governava en minoria amb Compromís. Aquesta última formació ha convocat una protesta divendres "contra la censura i la valencianofòbia" que interpreta en les cancel·lacions.

Montserrat segueix els passos de Borriana, Torrent i Meliana

Des de juliol, dos ajuntaments més governats pel PP i Vox han cancel·lat subscripcions a revistes valencianes i catalanes. El consistori de Borriana (Plana Baixa), que també té un regidor de l'extrema dreta en la cartera de Cultura, va obrir el camí anunciant que no pagaria més exemplars de publicacions com Camacuc, Cavall Fort, El TempsEnderrock i Llengua Nacional. Al desembre, Torrent confirmava la retirada de Camacuc de les biblioteques municipals. En tots dos casos, les publicacions afectades van circumscriure la decisió a un acte de "censura". Fa una setmana, la revista cultural gratuïta Espai Carraixet, de redacció en valencià, va acusar també de "censura" l'Ajuntament de Meliana (PP) per informar-los que el consistori de l'Horta Sud renunciava a exhibir-la en els espais municipals.

Les noves cancel·lacions de Montserrat han activat la condemna de la Unió de Periodistes, que considera aquests vetos "no tolerables en una democràcia". L'associació professional ha exigit des de la xarxa social X "la fi de la censura ideològica" i el "retorn" a les biblioteques i als ajuntaments de les publicacions censurades".

El ministre de Cultura: "És una forma censura"

El ministeri de Cultura també interpreta en aquestes accions actituds antidemocràtiques. "Quan es retiren subvencions es busca una forma de censura", ha destacat en una entrevista a TV3 el ministre Ernest Urtasun. El titular de Cultura del govern espanyol ha anticipat que investigaran "cas per cas" i ha assegurat el suport del ministeri "als artistes que treballen en llengües cooficials". Urtasun ha exemplificat els casos de "censura" a Espanya en les cancel·lacions recents d'administracions valencianes en mans de la dreta i l'extrema dreta i ha atribuït a la mediació del ministeri el manteniment de la subvenció del premi anual internacional de poesia Miguel Hernández decidida per l'Ajuntament d'Oriola (PP-Vox). "Era una forma de censura, es buscava sabotejar el premi a un dels grans poetes d'Espanya. Hi vam intervindre, vam protestar i la subvenció es va corregir", ha recordat.

Urtasun s'ha compromés a promoure la creació en català després de reconéixer que li preocupen les dades de l'ús social d'aquesta llengua: "La riquesa lingüística d'aquest país l'hem de preservar des de l'administració central. La Generalitat [de Catalunya] sap que compta amb el meu suport i des del Ministeri de Cultura actuarem (...). En el cas del País Valencià i Balears, el Ministeri de Cultura estarà actiu en la defensa de la llengua", ha advertit.

Les cancel·lacions activen les subscripcions privades

De moment, la fi de les subscripcions de les revistes valencianes està tenint un efecte palanca, que ha donat una injecció de vida a les publicacions afectades. "Cada vegada que ens cancel·len hi ha una reacció popular que es tradueix en més subscriptors i lectures. Mira per a on com una cosa negativa pot repercutir tan positivament en tants xiquets i xiquetes, que ara reben Camacuc, per la publicitat que ens estan fent", ha apuntat Joan Escrivà.

També et pot interessar

stats