L’Ajuntament de Torrent retira la revista ‘Camacuc’ de les biblioteques municipals

El consistori, governat pel PP i Vox, ja va eliminar al juliol el nom del fundador d’Al Tall de l’auditori municipal

Imatge d'arxiu de diverses edicions de 'Camacuc'
Imatge d'arxiu de diverses edicions de 'Camacuc' / Camacuc
À Punt NTC
Anna Verge @apuntnoticies
20 de desembre 2023 - 18:07 Actualitzat: 20 de desembre 2023 - 19:44

L’Ajuntament de Torrent (Horta Sud) ha retirat els exemplars de la revista en valencià Camacuc de les biblioteques del municipi. Així ho han confirmat a À Punt Notícies fonts del consistori, governat des del mes de juny per una coalició del Partit Popular amb Vox, després que la publicació infantil ho haja denunciat a través de les xarxes socials. 

“Amigues i amics, ara ens ho comuniquen de Torrent. No volen que Camacuc, l'única revista infantil en valencià, estiga present en les biblioteques de Torrent. No ens expliquem per què. Continuarem endavant, oferint lectura i cultura i trobarem la forma de tornar a Torrent”, lamenta la revista a través del seu compte de la xarxa social X —abans Twitter—.

L’Ajuntament ha declinat explicar els motius de la decisió que ha pres la Regidoria de Polítiques Lingüístiques, en mans de Vox. 

Hores després que la publicació haja fet pública la denúncia, el grup socialista de Torrent ha lamentat la decisió, diuen, de “biaix ideològic”. “El govern local (...) posa el municipi al mapa de les ciutats censores, una imatge molt allunyada d’allò que l’exemplar capital de l’Horta Sud es mereix”, lamenten en un comunicat. El portaveu del PSPV, Andrés Campos, ha assegurat que es tracta d’un “retrocés polític vergonyós”. 

Aquesta no és la primera decisió polèmica que envolta el consistori des de les eleccions del 28 de maig. A mitjan juliol, la junta de govern, a proposta de l’alcaldessa, la popular Amparo Folgado, va aprovar la retirada del nom de Vicent Torrent, fundador de l’icònic grup de folk valencià Al Tall, de l’auditori de Torrent. Folgado va argumentar en el ple que la recuperació del nom genèric d’Auditori de Torrent era “una qüestió de sentit comú”. 

Davant aquest anunci, col·lectius cívics, culturals i polítics del municipi de l’Horta Sud es van concentrar davant de l'espai cultural com a mostra de repulsa. A més, també va generar una forta onada de missatges d’oposició a través de les xarxes socials. 

Així mateix, la decisió de l’Ajuntament de Torrent es produeix també cinc mesos després que el consistori de Borriana (Plana Baixa) —també governat pel PP i Vox— fera públic que anul·lava la subscripció a diverses revistes en valencià. Entre elles està també Camacuc, així com Cavall Fort, El Temps, Enderrock i Llengua Nacional

També et pot interessar

stats