L’auditori de Torrent deixarà de portar el nom del fundador d’Al Tall

L’alcaldessa (PP) retira la denominació de Vicent Torrent perquè creu que genera un greuge amb la resta d'artistes locals perquè l'artista “ha aparegut en manifestacions pels Països Catalans"

L'auditori de Torrent deixarà de portar cap nom personal i es denominarà únicament "Auditori de Torrent"
L'auditori de Torrent deixarà de portar cap nom personal i es denominarà únicament "Auditori de Torrent" / Ajuntament de Torrent
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
18 de juliol 2023 - 10:29 Actualitzat: 18 de juliol 2023 - 17:02

L’auditori de Torrent, que fins ara duia el nom de Vicent Torrent, fundador de l’icònic grup de folk valencià Al Tall, passarà a denominar-se només auditori de Torrent. Així ho ha aprovat, per unanimitat, la junta de govern a proposta de l’alcaldessa, la popular Amparo Folgado. La primera edil assegura que el fet que l'edifici porte el nom d'un artista de Torrent és un greuge cap a la resta d'artistes del municipi i, a més, argumenta que Vicent Torrent, qui "ha lluitat per trencar Espanya" i "pels Països Catalans", no podia donar nom a un auditori municipal.

Per a l’alcaldessa, la recuperació del nom genèric d’Auditori de Torrent “és una qüestió de sentit comú”. Al seu parer, el municipi té “molta riquesa de músics, compositors, cantants... no sols de l’etapa actual, sinó també del passat i mai se li ha posat un nom a un edifici”, argumentava Folgado en declaracions a À Punt. De manera que dedicar-li un edifici al fundador del grup de folk valencià suposa un greuge cap a la resta d'artistes locals.

La primera edil ha recordat que el PP, el 2016, quan el PSPV i Compromís van aprovar el canvi de nom perquè l’espai cultural adoptara el de Vicent Torrent, els populars ja van manifestar la seua oposició. Des d’aleshores, segons assegura l’alcaldessa, la “ciutadania reclamava” la retirada del nom de Vicent Torrent a aquest espai cultural, que concentra bona part de l'activitat cultural del municipi de l'Horta.

No ens pareixia adequat que una persona que està lluitant pels països catalans, per trencar Espanya, per la divisió... donara nom al nostre auditori Amparo Folgado - Alcaldessa de Torrent

Amparo Folgado insistia que l’auditori mereix ser “de tots els torrentins”, per això el govern que presideix vol desvincular-lo de qualsevol personalitat del municipi. A més, en el cas concret de Vicent Torrent, l’alcaldessa, que governa amb Vox, ha assegurat que, en els últims anys, “Vicent Torrent ha aparegut en alguna manifestació pels Països Catalans amb el llacet groc”. “No ens pareixia adequat que una persona que està lluitant pels Països Catalans, per trencar Espanya, per la divisió... donara nom al nostre auditori”, ha conclòs la primera edil. 

Torrent: “El morro de Franco torna a apuntar per davall de la porta”

El mateix Torrent ha criticat la decisió de l'Ajuntament i ha advertit que "el morro de Franco torna a apuntar per davall de la porta". El cantant d’Al Tall ha dit que no el sorprén la decisió perquè el PP ja havia anunciat que ho faria si arribava al govern local, però creu que és "ofensiva i un greuge" per a la població torrentina que, segons ha dit, "majoritàriament entén la cançó del Tio Canya i de Lladres", així com "la reivindicació de la llengua i del país".

Després de recordar als nous dirigents que han de governar "per a tots els torrentins i no només per als de la seua secta", Torrent ha reconegut que davant la decisió del consistori ha rebut moltes mostres de suport. “Li han llevat a Torrent un tros del seu patrimoni", ha afirmat.

El PSPV i Compromís titllen de "baixesa moral" el canvi de nom

Per la seua banda, i en declaracions als mitjans a Sagunt, el secretari general del PSPV-PSOE i expresident de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat que l'extrema dreta "està hegemonitzant la batalla cultural". "La Comunitat Valenciana ha estat aquests anys vinculada clarament a una societat de respecte, una societat de defensa de l'autonomia, de la nostra cultura, però sobretot una societat de respecte", ha defensat Puig. En la Comunitat Valenciana, ha dit, "conviuen el castellà i el valencià", així com "diferents maneres de veure la vida", i ha conclòs que "això és el que la dreta, des de la confrontació, vol trencar".

I Compromís-Podem-Esquerra Unida ha assenyalat que aquesta decisió "s'emmarca dins de la campanya d'odi que el PP i Vox estan alimentant al llarg de tot el territori valencià, intentant enfrontar uns valencians i valencianes contra uns altres per motius estrictament ideològics".

Per al cantautor Pau Alabajos, també torrentí i exregidor de Compromís d'aquest municipi, la retirada del nom de Vicent Torrent a l'auditori és una acció "injusta" i "dolorosa" i ha lamentat que se censure "el seu nom per les vinculacions ideològiques". "Hi ha molts bons músics a Torrent, però el fet de posar-li el nom a l'auditori és un homenatge a Vicent Torrent i a la música en valencià. Donar-li un homenatge amb el nom d'un auditori no és menystenir la resta de músics", afegia el cantautor valencià.

També et pot interessar

stats