La vaga de funcionaris de justícia obliga a suspendre sense data el juí de la Gürtel

L'Audiència Nacional tenia previst reprendre les sessions del procediment contra l'expresident Camps per la suposada adjudicació irregular de l'estand de Fitur a l'empresa Orange Market el 2009

Camps durant el juí en l'Audiència Nacional
Camps durant el juí a l'Audiència Nacional / À Punt NTC

L'Audiència Nacional ha suspés durant una setmana el juí a l’excap del Consell Francisco Camps per la presumpta adjudicació irregular de l'expositor de Fitur el 2009 a la trama Gürtel. Després de quatre setmanes de parada per les vacances de Setmana Santa, l'alt tribunal tenia previst reprendre les sessions aquest dimarts amb la continuació de les declaracions dels testimonis, però s'ha vist obligada a ajornar-ho a causa de la vaga de funcionaris de l'administració de justícia, segons ha anunciat el mateix president de la sala només començar la jornada. El procediment es posposa sense data prevista de represa, pendent de les aturades del funcionariat judicial, però la intenció del tribunal és continuar amb la vista oral la setmana que ve, ha dit el magistrat.

L'expresident Camps és un dels principals acusats en aquesta causa que va començar al desembre i que està ja en la fase testimonial. La Fiscalia Anticorrupció demana per a ell dos anys i mig i deu d’inhabilitació per prevaricació i frau. Quan puga continuar la vista, el mandatari valencià haurà d’escoltar dos testimonis comprometedors, el de l’exnúmero dos del Partit Popular quan ell presidia la Comunitat Valenciana, Ricardo Costa, i el del policia Manuel Morocho, l'investigador de la trama Gürtel. El tribunal amb seu a San Fernando de Henares tracta de resoldre si entre el 2004 i el 2009 l'administració valenciana va donar un tracte de favor a Orange Market en l'adjudicació de l'expositor de Fitur per valor de 366.529 euros i també en altres contractes menors. 

El responsable de la branca valenciana de la Gürtel i gerent d’Orange Market, Álvaro Pérez, així com la resta d’acusats assenyalen directament Camps com la figura que va ser la porta d'entrada de la trama liderada per Francisco Correa i Pablo Crespo a la Comunitat Valenciana i que els assegurava els contractes gràcies, suposadament, a l'amistat amb el conegut com el Bigotes. Fonamentalment, els testimonis que han inculpat l’expresident de la Generalitat durant la vista oral són els de la desena d'acusats que han tancat pactes de conformitat amb la Fiscalia i han confessat els fets a canvi de reduccions en les condemnes.

En tot moment, Camps ha respost que aquestes acusacions es tracten d'"una gran mentida" per a intentar implicar-lo en el cas i ha insistit que hi ha una “teoria de la conspiració” contra ell. També ha assegurat que no va conéixer les empreses de la Gürtel fins que va esclatar el cas el 2009 i que no va mantenir mai cap relació amb el Bigotes. "Mai en la vida ha entrat al Palau de la Generalitat Álvaro Pérez. No hi consta cap registre d'entrada", va afirmar durant la seua defensa.

Aquesta causa que ara es reprén tornarà a donar titulars, precisament una setmana després que el Tribunal Suprem ha confirmat la relació entre el govern de Camps i les empreses de la Gürtel durant la visita del papa Benet XVI a València el juliol del 2006. L'alt tribunal ha confirmat les condemnes a uns imputats que són pràcticament els mateixos que en aquesta causa, com Francisco Correa, amb tretze anys i set mesos de presó, i el seu número dos, Pablo Crespo, amb quinze anys i cinc mesos.

És per això que en la coneguda com a peça Fitur serà determinant el que diga ara l’ex secretari general del PP valencià i mà dreta de Camps, Ricardo Costa, que en altres ocasions ja ha establit el vincle entre l'expresident i la trama. Dies després, ho farà l'inspector de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) Manuel Morocho, encarregat d'investigar el finançament del Partit Popular. 

Absolt en totes les anteriors, aquesta és l'última peça que té oberta Francisco Camps, des que va dimitir el 2011, precisament pel cas Gürtel. En principi, quedarà vista per a sentència a mitjan maig, en plena campanya de les municipals i autonòmiques.

També et pot interessar

stats