El Suprem confirma les condemnes a la trama Gürtel per la visita del papa a València

El Tribunal confirma les penes de tretze anys de presó per a Correa, quinze per a Crespo i sis anys i nou mesos per a l'exdirector d'RTVV, Pedro García

Imatge d'arxiu dels principals acusats durant el juí

El Tribunal Suprem (TS) ha confirmat la sentència que va dictar l'Audiència Nacional (AN) el 2020 sobre Gürtel per la visita del papa Benet XVI a València el juliol de 2006 per als dènou acusats que van resultar condemnats en aquesta peça separada. Entre ells hi ha el capitost de la trama, Francisco Correa, amb tretze anys i set mesos; el seu número dos, Pablo Crespo, amb quinze anys i cinc mesos, i l'exdirector de Radiotelevisió Valenciana (RTVV), Pedro García Gimeno, a sis anys i nou mesos. L’exdirector d’RTVV s’enfrontava a 41 anys de presó en aquesta peça de la Gürtel i va pactar una reducció amb la Fiscalia a canvi de confessar la participació en els fets i assenyalar altres responsables.

La sentència va declarar provada una estructura societària creada per Correa per a obtindre adjudicacions il·legals de contractes de diferents administracions i entitats públiques i, en concret, de l'organització i funcionament de l'anomenat Grup Correa a València, o branca valenciana, durant els anys 2004 a 2008, i les actuacions prèvies dirigides a obtindre l'adjudicació de contractes públics.

Entre aquestes actuacions, les dirigides a aconseguir l'adjudicació de manera il·lícita de la prestació de serveis i subministraments necessaris per al desenvolupament d'aquest esdeveniment, duent a terme negociacions amb el llavors conseller d'Agricultura Juan Cotino, per a aconseguir l'adjudicació del contracte de subministrament en règim de lloguer de les pantalles i sonorització.

L'Audiència Nacional va determinar que diversos acusats van decidir que l'encàrrec i el cost de la formalització d'aquest contracte de subministrament de pantalles de vídeo, megafonia i so no es portara directament per la Fundació V EMF, sinó per l'ens públic RTVV a favor d'una empresa pantalla —Teconsa—, que després va subcontractar —quan això estava prohibit— amb l'empresa Impacte Produccions.

La sentència va condemnar 19 dels 23 acusats per diferents delictes de prevaricació, malversació, frau a l'administració, falsedat en document oficial, blanqueig de capitals i delicte contra la Hisenda Pública, uns com a autors, uns altres com a cooperadors necessaris, i altres com a còmplices. D'ells, només set van recórrer la decisió de l'Audiència Nacional, que ara ratifica íntegrament el Suprem.

També et pot interessar

stats