Condemnes de fins a 15 anys per als responsables de Gürtel per la visita del papa a València

L'Audiència Nacional imposa penes de presó per a 19 dels 23 acusats. Entre els condemnats estan l'exdirector general d'RTVV, Pedro García, i Álvaro Pérez.

Imatge d'arxiu dels principals acusats durant el juí
Imatge d'arxiu dels principals acusats durant el juí / Efe.

L'Audiència Nacional ha condemnat a penes que arriben a 15 anys de presó a 19 dels 23 acusats per l'adjudicació il·legal al Grup Correa del contracte de subministrament de pantalles, so i megafonia per a la visita del papa Benet XVI a València amb motiu de la V Trobada de la Família, que va ser a València els dies 7, 8 i 9 de juliol de l'any 2006.

En una sentència, de 556 pàgines, els magistrats de la secció segona de la sala penal condemnen en aquesta peça del denominat cas Gürtel a 13 anys i 7 mesos de presó el líder del Grup Correa, Francisco Correa; a 15 anys i 5 mesos la seua mà dreta, Pablo Crespo; a 6 anys i 9 mesos, el seu col·laborador Álvaro Pérez i l'exdirector de Radiotelevisió Valenciana (RTVV) Pedro García Gimeno; i a 11 anys i 7 mesos el vicepresident de Teconsa, José Luis Martínez Parra.

En la declaració, García va reconéixer, a principis de març passat, que va rebre i donà instruccions perquè l’empresa pública contractara el servei de pantalles i megafonia en la visita del papa a València a empreses d’Álvaro Pérez, el Bigotes, el responsable de la part valenciana de la trama Gürtel. El ministeri públic va estimar en aquell moment que la trama es va emportar 3,3 milions dels 7,5 que la televisió pública valenciana va pagar per aquest servei. L’exdirector d’RTVV s’enfrontava a 41 anys de presó en aquesta peça de la Gürtel i va pactar una reducció amb la Fiscalia a canvi de confessar la participació en els fets i assenyalar altres responsables.

L'Audiència considera que la valoració de la prova en conjunt permet concloure que va haver-hi una adjudicació directa del director general d'RTVV a favor de l'empresa interposada pel Grup Correa, Teconsa, del contracte de subministrament de pantalles, so i megafonia per a la visita del papa a València al juliol de 2006, amb clara finalitat d'enriquiment il·lícit pel sobrecost de l'import pagat (3.205.375,11 euros). El contracte es va signar per un preu excessiu en l'elaboració formal de l'expedient administratiu, amb la col·laboració dels empleats públics d'RTVV, i es van antedatar els tràmits essencials amb la finalitat de dotar d'aparença de legalitat i incorrent en lo eleborat en successives infraccions de la normativa administrativa.

Amb posterioritat, continua la sala, l'import cobrat d'RTVV per Teconsa es va canalitzar cap als diversos beneficiaris a través d'un entramat de factures fictícies i irregulars abonades per Teconsa, que va procedir a deduir en els corresponents Impostos de societats i de l'IVA.

Els jutges consideren acreditat que almenys des d'octubre de 2005 l'organització de Correa va iniciar una sèrie d'actuacions dirigides a aconseguir l'adjudicació de manera il·lícita de la prestació de serveis i subministraments necessaris per a la Trobada Mundial de les Famílies que s'anava a celebrar al juliol. Va haver-hi un concert, diu la sala, entre Correa, Crespo, Pérez Alonso i García Gimeno perquè la contractació es fera per la RTVV a favor de Teconsa. Per això van aconseguir que la Fundació, organitzadora de la V Trobada Mundial de la Família, signara un conveni de col·laboració amb RTVV el 27 de febrer de 2006 pel qual no sols cedien el senyal institucional a aquest ens, sinó que li van carregar el cost de la contractació de les pantalles, so i megafonia. El conveni, per tant, va ser el mecanisme jurídic utilitzat perquè RTVV es fera càrrec d'un cost que no li corresponia, perquè per a la retransmissió de l'acte no eren necessàries les pantalles, atés que anaven destinades al fet que els pelegrins i visitants pogueren veure el papa en el recorregut per València.

Aquesta contractació va ser, segons el parer de la sala, clarament il·legal, atès que primer es va acordar l'adjudicació i després es va confeccionar l'expedient de contractació. A més, es va fer per un import de 7,4 milions d'euros IVA inclòs, molt superior al cost dels treballs necessaris, que el tribunal estima en 3,2 milions, segons les proves aportades en el juí.

El juí ha estat marcat per la mort d'un dels processats, l’exvicepresident del Consell, expresident de les Corts i exdirector general de la Policia Nacional, Juan Cotino, quan ja havia prestat declaració davant del tribunal.

També et pot interessar

stats