Ricardo Costa evita la presó per la seua ajuda a destapar el finançament irregular del PP

L’exsecretari general del partit no complirà els 4 anys a què va ser condemat per l’Audiència Nacional

VÍDEO | Ricardo Costa evita la presó per la seua ajuda a destapar el finançament irregular del PP

L’exsecretari general del PP Ricardo Costa evitarà els 4 anys de presó a què va ser condemnat per l’Audiència Nacional pel ‘cas Gürtel’ a canvi de treballs comunitaris durant 365 dies  i una multa de 4.000 euros al mes durant dos anys (192.00 euros). El jutge de l’Audiència Nacional ha suspès el seu ingrés penitenciari al·legant l’ajuda que Costa ha prestat per a destapar el finançament il·legal. 

En el juí en l’Audiència Nacional, Costa va fer una declaració sorprenent, hi va confessar que el PP valencià que ell dirigia juntament amb Francisco Camps s’havia finançat amb diners negres i que ell ho va saber des del principi i no va fer res per evitar-ho.

Va ser condemnat fa just un any a quatre anys de presó per un delicte continuat de falsedat documental pel finançament irregular de les campanyes electorals del PP valencià dels anys 2007 i 2008. El magistrat ja va tindre en compte l’atenuant de confessió per a imposar-li aquesta pena, si bé ara, davant la petició de la defensa, ha optat per lliurar-lo de la presó.

Processament de Camps 

El jutge Vázquez Honrubia està d’acord amb la defensa, i així ho ha corroborat Anticorrupció, que després del judici Costa “ha continuat col·laborant amb la Fiscalia i òrgans judicials si més no en tres procediments d’anàloga significació delictiva seguits a València”, això és, els casos relacionats amb la construcció del circuit urbà de Fórmula 1 i el cas Imelsa de corrupció a la Diputació de València.

També destaca la defensa que va declarar davant el jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata, que investiga el cas conegut com a la caixa B o papers de Bárcenas sobre l’existència d’una comptabilitat paral·lela en el PP i que la seua col·laboració va permetre “reordenar i ampliar la investigació”, ja que el mateix De la Mata va reobrir la peça 5 del cas Gürtel per la qual ja ha sigut processat Francisco Camps.

“Aquestes al·legacions defensives són corroborades per la mateixa Fiscalia Anticorrupció, que en el seu informe assenyala que el fiscal ha comprovat la conducta actual de col·laboració amb la Justícia, perquè s’ha constatat que Ricardo Costa ha protagonitzat uns mèrits que procedeix prendre en consideració”, explica la interlocutòria del magistrat.

“Per tant, sí que pot considerar-se que aquesta rellevant i continuada col·laboració efectiva amb la Justícia pot i deu emmarcar-se en el principi essencial de reparació del mal, perquè tota aquesta col·laboració suposa una disminució del resultat antijurídic del delicte, és una forma de reparació del mal quan procura una restitució de l’orde jurídic pertorbat, i restaura la confiança en aquest orde”, remarca.

Això sí, després d’argumentar que els delictes que va cometre van poder provocar “alarma social” i van afectar “interessos generals constitucionalment protegits”, el jutge està d’acord amb Fiscalia en què la suspensió de la condemna de presó es veja condicionada al pagament d’una nova multa, a més de la de 75.000 euros que ja li va imposar en sentència, i treballs comunitaris per a evitar que es puga “traslladar al condemnat una indesitjable sensació d’impunitat”.

També et pot interessar

stats