L’Audiència manté el juí del cas Erial per a l’1 de febrer a pesar que l’advocat de Zaplana no podrà assistir-hi

El lletrat havia demanat un canvi de data perquè està hospitalitzat, però s’ha desatés la petició i finalment les sessions, que anaven a començar el 9 de gener, s'iniciaran al febrer

L'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana, en una imatge d'arxiu
L'expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana, en una imatge d'arxiu / Francisco Martínez (Europa Press)

La secció quarta de l'Audiència de València ha decidit mantindre la citació del cas Erial, a pesar de la malaltia de Daniel Campos, l'advocat de l'expresident de la Generalitat Valenciana i exministre Eduardo Zaplana. Per tant, el juí que tractarà d’esclarir una suposada trama de comissions il·lícites i blanqueig de capitals que es va iniciar amb la privatització de les estacions de les estacions de la ITV de la Comunitat Valenciana, serà l'1 de febrer, com ha confirmat el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV).

El lletrat de Zaplana havia sol·licitat a l'Audiència de València una nova modificació de les dates perquè pateix una malaltia cardíaca, per la qual està hospitalitzat, i que li impedirà estar present en l'inici del juí del cas Erial dijous.

La baixa del fiscal anticorrupció va obligar a retardar un mes aquesta macrocausa, que inicialment anava a començar el 9 de gener, encara que està previst que finalment l'1 de febrer s'inicie el juí, que inclou 40 sessions i la compareixença de més de 200 testimonis.

La instrucció del cas Erial va finalitzar a l’octubre. Dins aquesta causa s’investiga una vintena de persones, entre elles dos expresidents de la Generalitat, Eduardo Zaplana i José Luis Olivas, i la família de Juan Cotino, expresident de les Corts i exvicepresident del Consell. Així mateix, en la nòmina d’acusats també hi ha col·laboradors de Zaplana i diversos empresaris.

Aquesta causa afronta la seua fase final quasi sis anys després de la detenció de Zaplana (el 22 de maig de 2018). L’expresident va estar a la presó fins al 7 de febrer de 2019, encara que va quedar ingressat a l'hospital La Fe de València per una malaltia oncològica des del 18 de desembre de 2018 fins a l'11 de febrer de 2019.

La Fiscalia Anticorrupció reclama una condemna de 19 anys de presó per a Zaplana com a màxim responsable d'una suposada trama de comissions il·lícites i blanqueig de capitals que es va iniciar amb la privatització de les estacions d'ITV valencianes.

En el seu escrit d'acusació, el Ministeri Públic demana el decomís de 20,6 milions d'euros —els quals 6,7 ja han sigut transferits a l'oficina de recuperació d'actius ORGA— quantitat de la qual suposadament es van apropiar tant Zaplana com la resta de processaments, unes altres catorze persones, en una operativa de mossegades que es van desviar a paradisos fiscals.

A més de Zaplana, el fiscal dirigeix la seua acusació contra els seus col·laboradors Joaquín Barceló (per a qui demana 8 anys), Francisco Grau (8), Juan Francisco García (14), Mitsouko Henríquez (8); els empresaris Vicente i José Cotino (14), i l'expresident José Luis Olivas (6).

També contra Saturnino i Elvira Suanzes (5 anys), Francisco Pérez López (7), Pedro Romero (5), Robert Bataouche (5), Ángel Salas (5) i Carlos Rodríguez (5), i les empreses Costera del Glorio, Medlevante, Gesdesarrollos Integrales, Turnis Sylvatica i Dobles Figuras.

Els presumptes delictes que cita el fiscal en la seua qualificació són organització criminal, blanqueig de capitals, suborn, prevaricació i falsedat documental.

També et pot interessar

stats