El presumpte testaferro de Zaplana, Joaquim Barceló, implicat en una trama d'evasió fiscal de grans fortunes

El pèrits del cas Charisma acrediten que Barceló va transferir fons des de Suïssa a un compte d'Andorra que podria estar vinculat amb Erial.

L'exdirector general de la conselleria de Turisme i presumpte testaferro de Zaplana Joaquim Barceló en una imatge d'arxiu
L'exdirector general de la conselleria de Turisme i presumpte testaferro de Zaplana Joaquim Barceló en una imatge d'arxiu

La presumpta trama d'evasió fiscal de la qual s'haurien beneficiat 500 grans fortunes espanyoles, esguita l'expresident de la Generalitat, Eduardo Zaplana. El benidormí Joaquim Barceló, considerat un dels presumptes testaferros de l'exministre de treball en la investigació sobre l'adjudicació irregular dels concursos del parc eòlic i les ITV valencianes –l'operació Erial– figura també entre els clients de la xarxa Charisma, segons avança El Confidencial.

Els investigadors han identificat el nom de Barceló en l'agenda de clients d'un dels comercials del presumpte líder de la trama, el financer Alejandro Pérez Calzada, que està casat amb Margarita García-Valdecasas, l'exdirectora de l'Oficina d'Investigació del Frau en l'època del govern de Mariano Rajoy. També han acreditat la seua participació en la cartera d'inversions dissenyada, presumptament, per a l'evasió fiscal –Venture Finanzas– i en un hòlding de Luxemburg des del qual la trama suposadament desviava els diners que s'ocultaven a la hisenda espanyola cap a altres projectes i inversions.

Possibles vincles amb Zaplana

Els inspectors de l'Agència Tributària asseguren que Barceló va ordenar a través de Venture Capitals almenys dues repatriacions de diners, de 87.000 euros cadascuna, de fons depositats en el banc USB de Ginebra a un compte de la Banca Privada d'Andorra, que ell controlava. Segons l'operativa habitual de Charisma, els diners es transportaven per carretera des d'Andorra per a entregar-se en efectiu als seus beneficiaris a Espanya,

Les operacions estan datades el 2006, quan Zaplana era portaveu del PP en el Congrés. Els informes pericials destaquen la possible relació d'aquests fons suïssos de Barceló amb les comissions il·legals que s'atribueixen a Zaplana en la causa del cas Erial.

Barceló és amic de joventut de Zaplana i membre de la mateixa penya festera de Benidorm. La seua trajectòria política ha estat sempre vinculada a l'expresident de la Generalitat, qui va confiar-li la direcció del Centre de Desenvolupament Turístic de Benidorm, la direcció general de la conselleria de Turisme i va intercedir perquè entrara en el consell d'administració de Terra Mítica.

També et pot interessar

stats