La inclusió de 87 treballadors de Divalterra a l'ERO aproxima el seu tancament definitiu
Durant les pròximes setmanes, els treballadors seran subrogats en el Consorci Provincial de Bombers de València i mantindran els drets i les condicions laborals actuals
Un total de 87 persones s'han acollit de manera voluntària a l'expedient de regulació d'ocupació (ERO) per qüestions organitzatives negociat per l'empresa encarregada de la liquidació de l'empresa pública Divalterra amb totes les seccions sindicals. Es tracta del pas previ a la subrogació de la plantilla en el Consorci Provincial de Bombers i en la mateixa Diputació de València, que mantindrà tots els seus drets i condicions laborals actuals en la seua nova ubicació, segons ha informat en un comunicat de la Diputació de València.
L'ERO estableix per als majors de 63 anys que s'han acollit una indemnització per acomiadament consistent en la retribució salarial que restarà per percebre fins que compliren l'edat legal de jubilació. Les persones d'entre 54 i 63 anys que s'han acollit voluntàriament a l'ajust, a més d'una indemnització de 33 dies per any de servei tindran cobert el pagament de les seues cotitzacions a la Seguretat Social fins que complisquen l'edat legal de jubilació.
Dels 87 treballadors que s'han acollit a l'ERE, 81 són especialistes, capatassos o conductors de brigades forestals; 5 pertanyen a altres àrees d'aquest servei i una persona treballa en el servei de neteja. El traspàs de treballadors, que es concretarà durant les "pròximes setmanes", suposa l'últim pas previ al "tancament ordenat i definitiu" de l'empresa pública.
El tancament de Divalterra es va anunciar per primera vegada l'abril de 2018, però va ser enguany quan es va donar l'impuls definitiu al procés. L'anunci es va fer dotze dies després de la detenció de l'expresident de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, dins del marc de l'operació Alqueria, juntament amb altres cinc persones per possibles irregularitats en la contractació de personal de direcció en l'empresa pública de la Diputació, Divalterra.
En qualsevol cas, no va ser fins al passat 4 de juny que el ple de la Diputació de València va aprovar, en una sessió extraordinària, la dissolució de l'empresa pública i l'assumpció per part de la institució provincial dels serveis que presta aquesta entitat i dels seus treballadors.
La història més fosca de Divalterra, empresa pública hereva d’Imelsa i prestadora d’alguns serveis de la Diputació de València, arranca el 2014. En aquest any, Esquerra Unida va denunciar una trama corrupta en què es facturaven treballs ficticis a l’empresa. El cas va portar a la presó l’expresident de la Diputació, el popular Alfons Rus, que va perdre el càrrec quan es van filtrar uns àudios en què comptava els diners de les presumptes comissions. Entre altres càrrecs, van jutjar també l’exgerent, Marcos Benavent, implicat a més en el cas Taula.
Amb el canvi de govern el 2015 va arribar, també, el canvi de nom. Divalterra va nàixer així de les mans del PSPV i Compromís en una rentada de cara que, no obstant això, es va embrutar només dos anys després, quan van detindre l’expresident socialista de la Diputació i actual alcalde d’Ontinyent, Jorge Rodríguez, en el cas Alqueria. Aquesta trama estava basada en la presumpta contractació irregular d’alts directius.